Jane Birkin, jumătatea feminină a duetului celebru, actriţa şi cântăreaţa de origine britanică pentru care s-a inventat modelul celei mai cunoscute genți de lux ce îi poartă numele (Birkin, de la Hermes), a murit la Paris la vârsta de 76 de ani, a anunţat duminică Ministerul Culturii din Franţa. Ziarul Le Parisien şi televiziunea BFM au relatat că a fost găsită moartă la ea acasă, citând persoane apropiate ei. Birkin suferise un accident vascular cerebral uşor în 2021, și avea probleme cardiace din anii precedenţi.
Ea s-a mutat în Franţa de la ruperea căsătoriei cu compozitorul britanic John Barry, la sfârşitul anilor 1960. În afară de cântat şi rolurile ei în zeci de filme, Jane Birkin a fost o figură populară în Franţa pentru natura ei caldă, lupta fermă pentru drepturile femeilor şi LGBT. „Această plecare este atât de tristă. Era o persoană frumoasă”, a declarat fostul ministru al Culturii Roselyne Bachelot pentru BFM.
Jane Mallory Birkin s-a născut la Londra în decembrie 1946, fiica actriţei britanice Judy Campbell şi a comandantului Royal Navy David Birkin. Dacă nu se gândesc imediat la modelul de geantă care îi poartă numele, cei mai mulți oameni o leagă de celebra melodie de dragoste cântată în duet cu iubitul ei de atunci, deși piesa fusese compusă de acesta pentru o fostă iubită.
Dragoste la prima vedere, după opt ani
Povestea celui mai frumos cântec de dragoste este impresionantă și complicată. Serge Gainsbourg a scris muzica piesei în anul 1967. Cântecul i-a fost dedicat lui Brigitte Bardot. La un an după ce se măritase cu unul dintre cei trei soți ai săi, Gunter Sachs, Brigitte Bardot a început relația cu Serge. Relația lor a fost de scurtă durată. Și mariajul vedetei. Acesta a durat doar trei ani.
Îndrăgostiți, Serge Gainsbourg și Brigitte Bardot chiar au înregistrat melodia într-un studio din Paris, dar vedeta de cinema mai nu a vrut ca piesa să fie difuzată ca atare, temându-se că ar putea avea probleme cu soțul ei, miliardarul german Gunter Sachs. Brigitte Bardot și Serge Gainsbourg s-au întâlnit pentru prima dată în 1959, pe platoul de filmare al peliculei „Vrei să dansezi cu mine?”. Uimit de frumusețea tinerei actrițe, cântărețul nici nu a îndrăznit să se apropie de ea. Nu știa că, la rându-i, ea era absolut intimidată de el.
Opt ani mai târziu, în 1967 cântăreața și compozitorul s-au întâlnit iar, și-au câștigat încrederea reciproc. El preia frâiele afacerii. La sfârșitul anului 1967, dorind să scrie o melodie pentru ea, Serge Gainsbourg a întrebat-o dacă, în orice caz, s-ar putea să nu fie proprietara unui pian. El chiar vrea ca ea să asculte câteva melodii pe care le-a compus. Întâlnirea a fost tăcută.
Compozitorul fredonează cuvintele de deschidere din „Harley Davidson”. La rândul ei, ea încearcă, dar paralizată de frica scenică, îi este greu să articuleze. Va fi nevoie de câteva pahare de șampanie pentru a-i reda încrederea. Subjugat, Serge Gainsbourg observă sub ochii săi o Brigitte Bardot încrezătoare, care cântă viitorul hit cu mare senzualitate. A fost dragoste la prima vedere. A doua zi, s-a grăbit să i se livreze o ladă Dom Pérignon.
Cei doi încep o poveste de dragoste care va dura trei luni. Trei luni de fericire pură.Vrăjită de cântăreț, Brigitte Bardot îi cere într-o seară, în timp ce se odihnește în brațele sale, să compună pentru ea cea mai frumoasă melodie de dragoste. În toiul nopții, cântărețul se pune la pian și compune „Je t’aime … moi non plus”. Presată de soț, la scurt timp, actrița decide să pună capăt relației cu amantul ei, în timp ce se pregătește să meargă la filmări pentru filmul Shalako.
Povestea de dragoste care a urmat
Peste doi ani, în 1969, când Serge Gainsbourg a început să se întâlnească cu Jane Birkin, cunoscuta cântăreață britanică, el a decis să înregistreze din nou melodia compusă pentru Brigitte Bardot. Au cântat în duet, iar rezultatul a fost un real succes mondial.
Starul de cinema a fost complet rănit. A declarat, mai târziu, pentru Paris Match, ce a simți. „Am crezut că voi muri, acest cântec a căzut peste mine ca o piatră pe inimă”.
Mai mult decât atât, piesa a provocat și un imens scandal, pentru erotismul său, fiind interzis în mai multe țări conservatoare ale vremii. Ca o curiozitate, și în prezent, pe unul din canalele care redau videoclipul acesta e prezentat cu mențiunea: „Acest videoclip poate fi neadecvat pentru unii utilizatori”. Românii au auzit pentru prima oară melodia la postul de radio Europa Liberă. A fost înregistrată pe magnetofon și a circulat clandestin, în rândul tineretului, în anii 70-80.
Versiunea cu Bardot a fost lansată doar ani mai târziu, în 1986, când, din punctul de vedere al actriței nu mai era nicio rezervă și nicio posibilă problemă. Serge Gainsbourg a murit în 1991.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook