Cei mai buni cartofi pai se prăjesc de două ori! Trei mari puteri ale lumii își dispută „paternitatea” rețetei.

Cei mai buni cartofi pai se prăjesc de două ori! Trei mari puteri ale lumii își dispută „paternitatea” rețetei.
Cum se întâmplă de obicei în jurul preparatelor foarte îndrăgite, mai multe legende (urbane) vin să povestească apariția lor. Trei mari puteri ale lumii își dispută „paternitatea” primei rețete de cartofi prăjiți. povestea e mai complicată decât am crede, mai ales că vorbim despre o rețetă atât de simplă.

Conform uneia dintre legende, cartofii pai, în forma actuală, de bastonașe crocante, ar fi fost inventați în 1853 la New York de către bucătarul George Crum, de la restaurantul al  Moon’s Lake Lodge , după ce un client i-a tot întors de la masă cartofii, până i-a primit suficient de crocanți. În realitate, cartofii prăjiți au apărut în Europa. Iar aici, două țări importante își dispută primul moment în care aceștia ar fi fost preparați. În principal, marea dispută despre cine a inventat cartofii prăjiți se dispută între Franța și Belgia.

Belgienii citează un manuscris din 1781, care spunea că valonilor le plăcea să prăjească peștișori mici prinși în râul Meuse. Iar cum Meuse îngheța iarna, făcând pescuitul imposibil, valonii înlocuiau peștișorii cu cartofi tăiați în formă de pești micuți. Pe de altă parte, francezii arată cum cartofii prăjiți au fost inventați la Paris în 1789, în timpul Revoluției Franceze, în urma unei campanii a lui Antoine Parmentier de promovare a cartofilor în Franța.

Englezii au publicat prima rețetă de cartofi pai

E momentul potrivit să intre în poveste o altă mare putere europeană: Marea Britanie. Căci  prima lucrare care menționează cu certitudine cartofii prăjiți ca rețetă datează din 1822 și a apărut în Anglia. Este vorba de volumul Oracolul lui Cook  de William Kitchiner, care conținea o rețetă ad-hoc, unde se vorbeste de „chips” și anume, cartofi prăjiți.

Mulți istorici ai alimentației spun că un bucătar evreu, un tânăr imigrant pe nume Joseph Malin, a deschis primul magazin de chipsuri de cartofi prăjiți în 1860 la Londra. Magazinul a avut atât de mult succes încât a rămas în activitate până în anii 1970.

Rețetă. Cei mai buni cartofi pai se prăjesc de două ori

Ingrediente: cartofi, ulei, sare

Mod de preparare:  Curăță cartofii, spală-i și taie-i după gust (pai, wedges, rondele, etc), dar egal. Lasă cartofii minim o oră în apă rece. Această etapă elimină o parte din amidon. Cu cât mai puțin amidon rămâne în cartofi, cu atât vor fi mai crocanți. Usucă-i foarte bine între șervete de hârtie și pune uleiul la încins la foc mediu. Ideea e ca, atunci când sunt puși la prăjit, cartofii să aibă spațiu între ei și să fi acoperiți de ulei încins. Prăjește cartofii 6 – 7 minute la foc mediu, până devin foarte puțin aurii. Scoate-i pe șervete de hârtie absorbante. Apoi, dă focul mare și încinge uleiul mai tare decât inițial. Prăjește din nou cartofii 1 – 2 minute, până când se rumenesc uniform. Scoate-i, sărează-i și servește-i imediat.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre