Chef Nicolai Tand ne învață cum se prepară Salată de cartofi cu caracatiță și sos de brânzeturi. E preferata lui Ristei

Chef Nicolai Tand ne învață cum se prepară Salată de cartofi cu caracatiță și sos de brânzeturi. E preferata lui Ristei
Chef Nicolai Tand, bucătarul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani a preparat mai multe rețete cu caracatiță, una dintre acestea fiind preferata lui Florin Ristei.

Rețeta preferată a lui Florin Ristei este Salată de cartofi cu caracatiță și sos de brânzeturi. Chef Nicolai Tand are însă un secret aparte pentru a prepara delicioasa mâncare. El fierbe caracatița în sfeclă roșie, pentru a o colora estrem de atractiv. „Îi pun apoi foi de dafin, boabe de piper, oțet, cartofi, boia de ardei și țelină”, a declarat bucătarul de la Neatza.

Salată de cartofi cu caracatiță și sos de brânzeturi – Ingrediente

500 gr cartofi albi

3 tentacule de caracatiță, prefierte

2 buc. sfeclă roșie

1 buc. țelină apio

2-3 foi de dafin

1 linguriță cu boabe de piper negru

2 linguri de oțet

1 linguriță de zahăr

Pentru sosul de brânzeturi:

250 gr brânză cu mucegai

200 gr brânză proaspătă

150 gr cremă de brânză

50 gr parmezan

50 gr unt

200 ml smântână lichidă

sare și piper

boia de ardei afumată

ceapă roșie

sumac

Mod de preparare

Se pune un vas cu apă și sare la fiert. Se adaugă oțetul, zahărul, foile de dafin, boabele de piper, țelina apio și sfecla roșie curățată și tăiată în bucăți mai mici. Se lasă să fiarbă aceste ingrediente până când își degajă toate aromele, apoi se adaugă tentaculele de caracatiță. Tentaculele de caracatiță se adaugă mai întâi cu partea groasă, apoi cu partea subțirie pentru a se pătrunde uniform. Apoi se scot și se lasă la scurs.

În alt vas, se fierb cartofii în coajă, în apă cu sare. Când sunt bine pătrunși, se trec prin jet de apă rece, se curăță și se feliază subțire. La fel se vor felia și tentaculele de caracatiță fierte, se trag la tigaie în puțin unt topit și se amestecă cu cartofii.

Pentru sosul de brânzeturi se pune untul într-un vas, la topit și se adaugă smântâna lichidă. Când smântâna este bine înfierbântată se adaugă brânzeturile și se amestecă până când sunt topite și sosul omogenizat. Se aromatizează cu boia de ardei afumată.

Ceapa roșie se taie în fâșii și se presară peste ea sumac. Peste amestecul de cartofi cu caracatiță se adaugă sosul de brânzeturi și se decorează cu fâșiile de ceapă aromatizate cu sumac.

Sursa: Neatza cu Răzvan și Dani