Cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. A dat economia mondială peste cap

Cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. A dat economia mondială peste cap
Cu toții am auzit de Bill Gates, șeful Amazon Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Știm despre aceștia că sunt cei mai bogați oameni din lume, cu averi care se ridică la miliarde de dolari. Însă nu ne-am întrebat niciodată care a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ.

Poate că cea mai bogată persoană care a trăit vreodată, Mansa Musa I a fost (în ciuda faptului că se află în centrul uneia dintre cele mai interesante povești ale istoriei) în mare parte uitat de istorie din cauza lipsei de concentrare și studiu asupra Africii, de unde acesta era orginar. 

Musa a devenit împărat al Mali în 1312 când împăratul de atunci Abubakari al II-lea l-a investit pe Musa pentru a-i prelua temporar rolul. Prin comerțul cu aur și sare, care se găseau din abundență în Africa de Vest la acea vreme, Musa a adunat o avere enormă. Deși acesta devenise fabulos de bogat din comerț, restul lumii a devenit conștientă de amploarea bogăției sale doar când a început un pelerinaj la Mecca.

A blocat economia mondială pentru o perioadă

Caravana sa a călătorit prin Cairo, Medina și în cele din urmă la Mecca cu o procesiune de peste 60.000 de oameni, zeci de animale și mult aur. De fapt, în timp ce călătoreau, Musa și anturajul său au dat aur oamenilor de pe străzi. Au cumpărat atât de multe bunuri încât au încurcat economia globală pentru o vreme, deoarece a crescut considerabil cantitatea de aur în circulație.

Moscheea Djinguereber din Timbuktu / Sursa foto: Facebook

Musa și-a folosit averea pentru a construi un număr mare de moschei, până la punctul în care legenda spune că a construit una în fiecare vineri a domniei sale. Cea mai faimoasă dintre moscheile pe care le-a ridicat este Moscheea Djinguereber din Timbuktu, Măli.

Când este ajustată la inflație, se crede că averea lui Musa a fost de aproximativ 400 de miliarde de dolari. Singura persoană care se apropie de bogăția lui Musa este John D. Rockefeller, despre care economiștii cred că au acumulat o valoare de aproximativ 336 miliarde de dolari, ajustată la inflație. 

Primul Revelion la Televiziunea Română s-a văzut doar în București

Recomandarile noastre