Vedetele care vor juriza selecția României pentru Eurovision 2022 sunt Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu.
Alexandra Ungureanu este o cântăreață care a intrat oficial în Cartea Recordurilor, acum șase ani (n.r. Împreună cu Transylvania College şi alţi 1500 de elevi din 26 de şcoli din municipiul Cluj-Napoca care s-au înscris la inedita acţiune, a reuşit să doboare recordul mondial Cups song, deţinut până recent de o şcoală din Canada).
Ea a devenit cunoscută alături de grupul Crush. De la vârsta de 6 ani a luat lecţii de canto şi pian, în scurt timp ajungând să se afle printre premianţii festivalurilor şi concursurilor muzicale. În 2001, a colaborat cu formaţia Sistem, a ajuns în topurile muzicale naţionale şi internaţionale.
Doi ani mai târziu, Alexandra Ungureanu a obţinut locul al treilea la selecţia naţională pentru concursul muzical Eurovision, cu piesa „Make This Love Come True”, şi în acelaşi an, a reprezentat România la Concursul Internaţional Cerbul de Aur. Ea a intrat oficial în Cartea Recordurilor în anul 2015, împreună cu Transylvania College şi alţi 1.500 de elevi din 26 de şcoli din municipiul Cluj-Napoca.
O artistă cu 30 de ani de carieră și un cântăreț celebru
Ozana Barabancea nu mai are nevoie de prezentare. E artist liric al Operei Naţionale Române, cântăreaţă de jazz şi hall music, actriţă şi jurat pentru cea mai longevivă emisiune de divertisment („Te cunosc de undeva”). Vedeta are o carieră de peste 30 de ani.
A absolvit Şcoala Populară de Artă, secţia Jazz din cadrul Universităţii de Artă „Luceafărul”, dar şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală. În prezent colaborează cu Orchestra Naţională Radio şi este dirijorul orchestrei care-i poartă numele.
Elevul lui Moga
Pe Randi îl știți ca „jumătatea” celebrei trupe Morandi, constituită, alături de Marius Moga în 2005. De zece ani cântă solo şi are propria casă de discuri, Famous Production. A avut opt single-uri pe locul întâi în topuri naţionale şi internaţionale, şi două nominalizări la MTV Europe Music Awards.
„Reverse”, albumul său de debut, a fost vândut în 2 milioane de exemplare, iar piesa „Angels” a ajuns cel mai descărcat produs digital în Rusia şi Ucraina. Are, de asemenea, o mulţime de premii naţionale şi internaţionale. Randi a mai fost în acest juriu la ediţia din 2016.
Cine sunt ceilalți jurați
Cristian Faur face compoziţie muzicală şi sound-design. Adică creează şi produce, în studioul său, muzică originală pentru filme, teatru, televiziune, producţii corporate, spoturi publicitare, jocuri video, spectacole şi podcast-uri. Din 2018, face parte din echipa Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. De asemenea, conduce cea mai mare platforma de start-up şi dezvoltare artistică ARTISTCLASS.
El a compus piesa „Let Me Try”, cântată de Luminiţa Anghel şi Sistem, care a înregistrat cea mai bună clasare a României la Eurovision, locul al treilea, în 2005. În 2013, o altă compoziţie a sa, „lt’s My Life”, interpretată de Cezar Ouatu, a dus România până pe locul 13 la același concurs. Și el a mai făcut parte din juriul românesc pentru Eurovision, în anul 2006.
Antrenor în 1998, jurat în 2022
Adrian Romcescu a ținut și el aproape de istoria Eurovision. A fost în juriu în 2017. A participat, în 2017, tot ca membru al juriului selecţiei naţionale, iar anterior, la ediţia din 1998, în calitate de compozitor, când Mălina Olinescu a interpretat piesa „Eu cred”. El a dirijat London BBC Orchestra, cu care a cântat Olinescu pe scena din Birmingham.
Adrian Romcescu este membru al al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a colaborat, de-a lungul timpului, cu nume sonore din muzica românească, precum Aurelian Temişan, Adrian Enache, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Elena Cîrstea, Monica Anghel şi Andra.
Când va avea loc finala națională Eurovision 2022
Până în data de 19 decembrie, compozitorii şi artiştii pot să îşi înscrie proiectele pentru Eurovision 2022. În data de 23 decembrie, juriul va anunţa piesele calificate în semifinala selecţiei. Melodiile care vor trece de etapa preselecţiei vor intra în prima etapă a semifinalei, de unde juriul şi telespectatorii, prin vot, vor califica 20 de piese în următoarea fază. În premieră, membrii juriului vor analiza piesele calificate în format video.
Semifinala şi finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2022, se vor desfăşura la începutul anului viitor, în februarie şi martie.
Finala Eurovision 2022 România va avea loc pe 5 martie când se va stabili cine va reprezenta țara noastră în celebra competiție internațională.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook