Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România

Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România
În țările care au început deja campaniile de vaccinare. În Statele Unite, prima persoană care s-a vaccinat a fost un cadru medical. Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID-19 în România?

Toată planeta așteaptă un leac împotriva noului virus. Din fericire, au fost inventate vaccinurile care au putea stripi maladia nimicitoare. Oficiali din toată lumea s-au vaccinat în direct pentru a da încredere celor sceptici. Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID-19 în România?

Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România?

În Marea Britanie, prima persoană a fost o doană de 104, apoi alt vărstnic, cu nume celebru, William Shakespeare.  În Israel, a fost chiar prim-ministrul. Strategiile au fost diferite. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a fost întrebat, într-un interviu la Digi24, cine va fi primul român care se va vaccina.

„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unități medicale” care vor primi primele doze de vaccin, a declarat Valeriu Gheorghiță într-un interviu la digi24.ro.

„Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Scenariu pentru vaccinarea anti-COVID-19

Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că se lucrează, la nivel european, la realizarea unui conținut unitar de imagine pentru acest moment al demarării campaniei de vaccinare.

„Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuțios, pentru că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel național, ci la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Noi avem un calendar al activităților. Nu este oficializat, având în vedere că nu are această autorizare, dar se estimează că pe data de 21 decembrie, comisia de specialiști de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenție de emitere a acestei autorizări condiționate. În data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiționată de punere pe piață și pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin. Este o tranșă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise și imediat după se pune în funcțiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a detaliat Valeriu Gheorghiță.

Președintele este în etapa a doua de vaccinare conform strategiei oficialilor. De aceea, președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina când îi va veni rândul conform strategiei de vaccinare, a explicat la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vaccinarea în UE va începe imediat după Crăciun

Oficialii europeni au anunțat într-un comunicat că datele de 27, 28 și 29 decembrie sunt considerate zile de începere a campaniei de vaccinare în țările membre ale Uniunii Europene. „Noi ne dorim, dacă pe 26 într-adevăr vom primi primele doze de vaccin, pe 27 ele vor fi livrate către primele unități medicale, care vor primi aceste doze”, a spus medicul militar, care coordonează campania națională de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a precizat, de asemenea, că NU mai este nevoie de o autorizare a vaccinului și din partea autorităților din România, în speță a Agenției Naționale a Medicamentului.  Din moment ce Comisia Europeană preia de la Agenția Europeană a Medicamentului această autorizare, ea este valabilă în toate cele 27 de țări membre ale UE, a arătat el.

 „Este foarte greu, dar nu imposibil”, recunoaște Valeriu Gheorghiță în interviul pentru Digi24.


Cine l-a inventat pe Moș Gerilă, cel care aducea daruri copiilor în comunism

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre