Ciorba de salată este  plină de vitamine, delicioasă şi uşor de preparat. Se poate mânca și rece și caldă, este la fel de bună. Ciorba de salată cu afumătură. Rețeta ardelenească

Această rețetă poate fi preparată și de gospodinele cu mai puțină experiență în bucătărie și dacă vor să încerce o mâncare românească 100%.

Ingrediente

  • 5-6 salate verzi potrivite
  • 0,5 l zer de la brânză de vaci
  • 200 ml lapte prins
  • 4 ouă
  • 100 g slănină afumată
  • 100 ml smântână
  • 100 g cârnat afumat
  • 1 căpăţână mică de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1 linguriţă de boia
  • verdeată: mărar, leuştean, pătrunjel
  • 2 linguri de ulei
  • 25 g făină sare.

Mod preparare

  • Se spală bine salata, se taie marunt „peştişori“.
  • Se taie cârnatul cât mai mărunt.
  • Se rade ceapa mare şi morcovul.
  • Se pun toate la fiert pe foc mic în 2 l apă clocotită.
  • Se rade şi ceapa mică.
  • Se rumeneşte făina într-o cratiţă, la foc mic, amestecând mereu.
  • Se ia de pe foc, se amestecă bine cu untdelemnul şi ceapa rasă, până devine un sos subţire.
  • Se taie slănina feliuţe mici şi subţiri. Se pune la prăjit. Când s-a rumenit peste tot se scoate într-un vas.
  • Se bat bine 3 ouă apoi se pun la prăjit în grăsimea lăsată de slănină. Omleta trebuie rumenită bine pe ambele părţi. Se taie omleta, întâi feliuţe şi apoi pătrăţele.
  • Se pisează usturoiul, se freacă cu paprika.
  • Dacă a fiert ciorba 45 minute se pun şi făina cu ceapă şi untdelemnul, şi slănina prăjită, şi omleta, şi paprica cu usturoi, amestecând de câteva ori, până se omogenizează.
  • Ciorba mai fierbe un sfert de oră, timp în care se bate oul cu smântână, laptele acru şi zerul.
  • Se toacă verdeaţa.
  • Se drege ciorba, lăsând-o încă un pic pe foc, să nu se răcească.
  • Se ia de pe foc la primul semn de fierbere, se adaugă verdeaţa, se potriveşte de sare.
Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp