Simona Ionescu / Redactor Șef

Coincidențele: știință sau prezența paranormalului? Ce spune un experiment

Coincidențele: știință sau prezența paranormalului? Ce spune un experiment
Este o lume mică, nu-i așa? Sunteți în vacanță în Pirinei. Scrii o carte poștală unui prieten acasă și pleci să o postezi. Atunci te gândești să suni un prieten, dar același prieten apare pe stradă. Acest lucru vă face să credeți că se întâmplă ceva înfricoșător.

Coincidențe se întâmplă tot timpul cu cineva, undeva, ceea ce face ca invențiile lui Charles Dickens să pară aproape plauzibile. Ar trebui probabil să începem explorând ce anume este o coincidență. A fost definită ca o „concurență surprinzătoare a evenimentelor, percepută ca raportată semnificativ, fără nicio conexiune cauzală aparentă”. 

Experimentul coincidențelor

În urmă cu câțiva ani, BBC a făcut un experiment și a invitat oamenii să le trimită exemple de coincidențe surprinzătoare. Analizând peste 3.000 dintre aceste povești extraordinare, se pare că situațiile tind să se încadreze în anumite categorii.

Un eveniment întâmplător poate fi două lucruri care se întâmplă exact în același timp, de exemplu, un părinte și un copil ale căror scrisori între ele s-au încrucișat după 37 de ani fără contact. Sau ar putea fi întâlnirea cu o persoană cunoscută într-un loc neașteptat sau găsirea unei legături neașteptate, cum ar fi cuplul logodit care a descoperit că se născuse în același pat. Sau ar putea include obiecte: cum ar fi să te afli în vacanță în Portugalia și să găsești o haină cuier care i-a aparținut fratelui tău cu 40 de ani în urmă.

Coincidențele: știință sau prezența paranormalului

De ce se întâmplă aceste evenimente extraordinare? Au fost prezentate diverse forțe ciudate? Biologul austriac Paul Kammerer a spus că, coincidențele să apară dintr-o forță fizică de bază, numită „serialitate”. 

În contrast, psihanalistul Carl Jung s-a delectat cu idei paranormale precum telepatia, inconștientul colectiv și percepția senzorială suplimentară și a inventat termenul „sincronicitate” ca un fel de „principiu de conectare acausal” mistic care nu numai că explică coincidențele fizice, ci și premonițiile.

Cu toate acestea, sunt posibile explicații mai banale. În primul rând, ar putea fi prezent un fel de cauză ascunsă sau un factor comun: poate tu și un prieten ați auzit amândoi că Pirineii sunt un loc bun pentru a merge în vacanță? Studiile psihologice au identificat capacitatea noastră inconștientă de percepție sporită la un cuvânt sau o frază auzită recent, astfel încât să observăm când ceva din mintea noastră apare imediat într-o melodie la radio. 

Când se pot vaccina anti-COVID-19 cei care iau tratament anticoagulant

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre