Moartea lui Alin Fumurescu, politologul român din SUA. A lăsat predicții pentru viitorul politic al României și al Ucrainei

Cu doar câteva zile înainte să moară, politologul român din SUA, Alin Fumurescu, a lăsat predicții pentru viitorul politic al României și al Ucrainei, în ultimul interviu pe care l-a acordat.
Absolvent al Facultății de Filozofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, înainte de a se orienta complet spre mediul academic, a fost implicat în presă, conducând publicații locale și regionale din Cluj. Până la finalul vieții, a ajuns să fie considerat un politolog de referință și unul dintre cei mai apreciați profesori de la celebra University of Houston.
Cariera sa academică a fost consolidată prin două diplome de master în științe politice, obținute la Institut Européen des Hautes Études Internationales din Nisa (Franța) și la University of Missouri (SUA). Doctoratul și l-a susținut la Indiana University, cu lucrarea „Compromise and Representation: A Split History of Early Modernity“, distinsă cu prestigiosul premiu Leo Strauss, acordat de American Political Science Association pentru cea mai bună teză în filosofie politică în perioada 2012 – 2013.
Pe lângă contribuțiile sale în presa generalistă și publicațiile academice, Alin Fumurescu a scris două lucrări de autor, ambele apărute la Cambridge University Press. Prima dintre acestea, „Compromise: A Political and Intellectual History” (2012), a fost inclusă de CHOICE în topul celor mai bune 25 de cărți academice ale anului, fiind tradusă ulterior în limbile chineză și română. Ediția în limba română, publicată de Editura Humanitas, conține și un capitol suplimentar dedicat contextului românesc. Cea de-a doua monografie, „Compromise and the American Founding: The Search for the People’s Two Bodies”, a fost publicată în 2019.
În ultimul interviu pe care l-a acordat, Alin Fumurescu face predicții pentru viitorul politic al României și al Ucrainei. El analizează cât de anti-ruși sau prieteni cu Rusia sunt americanii și cum ar trebui să se poziționeze România față de marile puteri.
„Înclin să cred că totuși există o bază solidă anti-rusească și în rândul republicanilor, în rândul americanilor. Chiar și Trump, chiar și cei de lângă el, nu cred că îi iubesc pe ruși și nu cred că vor pune Ucraina pe tavă Rusiei. Dar nici nu o ajută așa cum ar trebui să o facă”, a spus politologul Alin Fumurescu în interviul acordat Adevărul.ro.
El amintește esența Războiului Rece și faptul că acele decenii au transmis americanilor, din generație în generație, ideea că „inamicii lor sunt rușii”.
„Trump nu poate acum să cedeze în fața rușilor, ar fi umilitor. Pentru că, atunci, ce-am făcut? E conștient și el că și-ar pierde aura, că și-ar șifona imaginea grandioasă pe care se chinuie atât de mult să o cultive. Și el însuși și-ar pierde statutul, respectul față de propriii alegători”, a mai arătat politologul.
Politologul Alin Fumurescu mai spunea că, în actualul context, „important e ca Uniunea Europeană să reziste vremurilor” și să nu alunece în extreme, iar România odată cu ea. La nivelul UE s-a resimțit în ultimii ani o orientare dominantă spre stânga, peste care, actualmente, vine valul de extremă dreaptă, de suveranism, tot mai vizibil și în țara noastră.
În timp ce România se pregătește de al doilea tur al alegerilor din acest an, politologul spunea că apariția unor „oameni mai competenți”, chiar dacă par „de modă veche”, precum este președintele interimar Ilie Bolojan, este ceea ce țara are nevoie.
Românii, a mai spus Alin Fumurescu, după atâta scandal și după atâtea prostii făcute de politicienii autohtoni, încep să-și dorească un politician normal, serios, unul pe care te poți baza că se gândește de trei ori înainte să spună ceva.
„Pariul meu este că, pe baza acestui sâmbure de seriozitate și realism, vom vedea la treabă, vor ajunge să conducă politicieni serioși. Vreau să fiu optimist și să cred că și politica românească, la un moment dat, va intra pe un făgaș mai normal. După cum sper că și politica americană va reintra pe un făgaș mai normal, fără MAGA și fără Woke”, a mai arătat Alin Fumurescu în interviul său.
Fostul politolog de la University of Houston a arătat că, după alegerile din 18 mai, pentru bunul mers al lucrurilor în țara noastră, viitorul președinte trebuie să fie „cu fundul în două luntri”, apropiat atât de UE, cât și de SUA. El și-a explicat raționamentul.
„Pentru că și Europa, din punct de vedere al securității, este dependentă de Statele Unite. Iar România are nevoie de Statele Unite, de suportul Statelor Unite în materie de securitate. Europa are nevoie de Statele Unite și în materie de economie. La fel cum și Statele Unite au nevoie de Europa. Și de aceea acum se încearcă tot felul de formule. Sper că, la un moment dat, se va ajunge la un acord între Uniunea Europeană și Statele Unite”, a mai punctat Alin Fumurescu în ultimul său interviu acordat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook