Simona Ionescu / Redactor Șef

Unicat în România. Așa ceva n-ați mai văzut! „Atâta creier într-un singur cap…”

Unicat în România. Așa ceva n-ați mai văzut! „Atâta creier într-un singur cap…”
După Revoluție, romii înstăriți au mers la arhitecți cu fotografii ale unor castele sau palate din Occident și au cerut să li se construiască unele la fel. La Huedin există unul, „unicat în România”. Așa ceva n-ați mai văzut!

Unicat în România, așa ceva n-ați mai văzut! Cel puțin așa face reclamă George Silviu, nepotul lui Mugurel într-o filmare… unicat. Se referă deopotrivă la stabiliment și la proprietarul acestuia. Odată ce intri în palatul lui, poleit cu aur pe dinăuntru (căci pe dinafară edificiul încă nu este finisat), ai impresia că ai pășit direct într-o Capelă Sixtină reinterpretată.

Unicat în România. Așa ceva n-ați mai văzut! „Atâta creier într-un singur cap...”
În „holul” palatului din Huedin există un hoverboard, care e folosit de cei mai tineri membrii ai familiei ca să se deplaseze în spațiul gigantic (Foto: Captură video Facebook)

Spațiul este atât de mare și gol, încât are efectiv ecou – se aude clar pe înregistrare. La intrarea în bucătărie, din holul – salon imens în care se pătrunde pe ușa termopan, e un hoverboard. Cineva chiar îl folosește ca să se miște mai repede prin încăperea imensă placată cu marmură cu model în forma rozei vânturilor.

Comentariul nepotului: „Atâta creier într-un singur cap…”

Proprietarul și nevasta lui – el, îmbrăcat în negru, cu părul prins la spate în stil călugăresc, ea, cu fuste lungi și năframă pe cap, tot în culori închise – stau în casă cu lumina stinsă. Este vital să facă economie, la cât spațiu au de gestionat. Aprind becurile doar când au musafiri.

Unicat în România. Așa ceva n-ați mai văzut! „Atâta creier într-un singur cap...”
Despre Mugurel, proprietarul palatului, se spune că e „unicat în România”, lumea minunându-se cum a putut imagina de unul singur atâta opulență (Foto: Captură video Facebook)

Practic, imaginile sunt din holul de la intrare, doar că spațiul gigantic ar fi impropriu numit „hol”. Are însă coloane cu foiță de aur, căluți (probabil din ipsos) auriți care par să necheze pe postamente, balcoane și un tavan care realmente aduce cu cel al Capelei Sixtine (doar că în locul unor picturi sunt decorații cu motive florale stilizate).

„Unchiul meu, Mugurel, el e unicat în România. În toată țara, atâta creier într-un singur cap, să facă așa ceva, n-am văzut – și credeți-mă că am umblat în lung și-n lat”, spune autorul imaginilor.

La cum arată spațiul, dacă ar vrea să strângă bani pentru factura la electricitate, stăpânul casei ar putea percepe taxă de intrare turiștilor curioși să trăiască experiența de a păși într-o asemenea locuință „venețiană”.

Inițiativă: palatele romilor din Huedin, pe lista obiectivelor turistice

Încă de acum patru ani s-a lansat ideea ca palatele romilor din Huedin să devină obiective turistice oficiale în județul Cluj, pe aceeași listă cu atracții fiind și Salina Turda și Castelul Bánffy. Inițiativa îi aparține activistului clujean Adrian Dohotaru. În 2021, el le-a propus romilor să își deschidă larg porțile palatelor și ușile de termopan alb pentru turiști, având în vedere că mulți străini rămân impresionați de aceste construcții.

Unicat în România. Așa ceva n-ați mai văzut! „Atâta creier într-un singur cap...”
Romul Mugurel este mândru de palatul său pe care îl consideră propria operă de artă (Foto: Captură video Facebook)

La momentul respectiv, numai în Huedin erau 80 de astfel de palate. Dar edificii de acest gen, care mai de care mai interesant decorate, adevărate apologii ale kitsch-ului, se găsesc peste tot în România. Unul dintre proprietari declara presei, în anii trecuți, că s-a inspirat în stil „Versaci, după interneturi” și că a văzut modelul „afară”.

Frumosul Palat CEC din București are un „frate mai mic” la Timișoara

Primele palate ale romilor au apărut, după Revoluție, la Timișoara. Deveniseră o „etichetă” a orașului pentru toți cei care ajungeau aici cu trenul, cele mai multe astfel de clădiri fiind aliniate de-a lungul căii ferate în zona de est a fostei Capitale Europene a Culturii. Reclama a circulat din gură-n gură, iar oamenii din tren luau cu asalt ferestrele, pe partea potrivită, imediat ce se apropiau de oraș, ca să vadă „minunile”.

Așa cum relata unul dintre arhitecții care au proiectat mai multe dintre aceste palate, romii – care plecaseră în străinătate (după Revoluție, profitând de libera circulație) – se întorceau cu bani și poze cu clădiri impunătoare după care își doreau și ei case. Unul singur s-a inspirat dintr-o clădire românească: a realizat o replică mai mică (la exterior) a frumosului Palat CEC din București.

Citește și:

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate. Cine este omul care le-a făcut și unde le puteți vizita

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *