Simona Ionescu / Redactor Șef

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate. Cine este omul care le-a făcut și unde le puteți vizita

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate. Cine este omul care le-a făcut și unde le puteți vizita
Deși nu se mai află în top 10 filme și seriale de pe Netflix, noul sezon „Squid Game” stârnește încă mult interes. În România, seria a beneficiat de o promovare neașteptată în Capitală, cu persoane reale echipate conform celor care apar în serie. Dar nu doar persoanele alese pentru promoție au fost adevărate. Scările nesfârșite din „Squid Game” chiar există în realitate.

În lumea filmului, se spune că un serial sau o producție cult împrumută întotdeauna elemente arhitecturale din viața reală. Scările nesfârșite din „Squid Gameexistă în realitate. Ele sunt opera unui mare arhitect, iar o vizită acolo oferă o interacțiune cu adevărat ieșită din comun cu spațiul și natura înconjurătoare. Recent, un alt arhitect, pasionat de fotograafie, a realizat imagini spectaculoase cu locul.

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate

La Muralla Roja”, clădirea lui Ricardo Bofill, cu scările sale aparent interminabile și culorile vibrante, a influențat direct estetica din „Squid Game”. Această capodoperă arhitecturală, ce combină geometria complexă cu o paletă de culori izbitoare, estompează granițele spațiale și evocă o atmosferă aparent jucăușă, dar totodată apăsătoare.

Exact ca în film. În seria TV, această influență devine evidentă prin spații similar concepute cu ajutorul AI, unde personajele navighează într-un labirint apăsător, sporind tensiunea dramatică și subliniind contrastul dintre jocurile copilărești și riscurile brutale ale provocărilor.

Cine este omul care a conceput scările din „Squid Game” și unde le puteți vizita

Clădirea „La Muralla Roja” este, de fapt, un complex rezidențial realizat în stil postmodern, situat în Calpe, Spania. Calpe este un municipiu de coastă aflat în Marina Alta, provincia Alicante.

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate. Cine este omul care le-a făcut și unde le puteți vizita

Complexul a fost proiectat de arhitectul spaniol Ricardo Bofill în anul 1968 și a fost finalizat cinci ani mai târziu, în 1973.

Ricardo Bofill Leví (1939 – 2022) a fost un arhitect care s-a născut, a trăit și a creat în Barcelona. Studioul său de arhitectură, fondat în 1963, este recunoscut la nivel mondial pentru proiectele sale de top.

În scurt timp de la inaugurare, clădirea a devenit una dintre cele mai fotografiate din Europa. La zeci de ani distanță, neobișnuitul ei aspect nu le-a scăpat producătorilor „Squid Game”, care au introdus-o astfel unui public și mai larg. Așa cum știți, acțiunea din serial include și o clădire asemănătoare cu „La Muralla Roja”, prezentată în culori vii, cu scări nesfârșite și multiple niveluri.

Clădirea nu poate fi vizitată. Cum au fost realizate fotografiile

Din păcate, pentru fanii serialului care își doresc să viziteze clădirea emblematică, aceasta este un spațiu privat, cu acces restricționat. Pentru a o fotografia, arhitectul pasionat de fotografie Dimitar Karanikolov a trebuit să închirieze un apartament pe Airbnb în interiorul complexului. El a surprins emblematica clădire în imagini spectaculoase, care au meritat tot efortul.

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate. Cine este omul care le-a făcut și unde le puteți vizita
„La Muralla Roja”, clădirea lui Ricardo Bofill, cu scările sale aparent interminabile și culorile vibrante, a influențat direct estetica din „Squid Game” (Sursa foto: Instagram / Dimitar Karanikolov)

În imaginile prezentate public, Karanikolov a eliminat fundalul pentru a sublinia cât de mult seamănă clădirea cu ceea ce se vede în „Squid Game”. Pare decorul unui joc pe computer sau o ilustrație de Escher. El a descoperit și că celebrul joc video „Monument Valley” a împrumutat, de asemenea, elemente din această clădire iconică.

Scările nesfârșite din „Squid Game” există în realitate. Cine este omul care le-a făcut și unde le puteți vizita
Accesul în complexul rezidențial „La Muralla Roja” nu este permis fără autorizație (Sursa foto: Instagram / Dimitar Karanikolov)

„Ai nevoie de o autorizație specială pentru a folosi locația în scopuri comerciale sau pentru filmări. Cum eu nu sunt fotograf profesionist și acest proiect nu era unul comercial, nu am avut nevoie de autorizație. Am petrecut ceva timp explorând spațiul și căutând puncte de vedere interesante, iar mai apoi am revenit devreme dimineața și seara, când lumina era mai potrivită”, a explicat Karanikolov pentru PetaPixel.

sClădirea a devenit una dintre cele mai fotografiate din Europa încă de la la inaugurare. Acum accesul publicului nu e permis fără autorizație (Sursa foto: Instagram / Dimitar Karanikolov)Deși Karanikolov lucrează ca arhitect pentru propria sa companie, Meshroom, pasiunea sa este fotografia, în special fotografia aeriană. Ultimul său proiect personal, ce a inclus surprinderea scărilor aparent fără sfârșit ale „La Muralla Roja”, combină cele două pasiuni ale sale – fotografia și arhitectura.

El a vorbit și despre experiența pe care o oferă vizitarea clădirii.

„Gândește-te la ea ca la o sculptură uriașă, postmodernă, locuită. Poți petrece ore întregi rătăcind pe numeroasele sale scări exterioare, etaje, terase și tuneluri, fiecare pas al călătoriei dezvăluind un unghi unic și ireal, pe care ți-ai dori să-l imortalizezi”, a mai spus acesta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri