Când se pot vaccina anti-COVID-19 cei care iau tratament anticoagulant

Când se pot vaccina anti-COVID-19 cei care iau tratament anticoagulant
Pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19”. Când și în ce condiții? Recomandări de la Ministerul Sănătății.

Pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Când se pot vaccina anti-COVID-19 cei care iau tratament anticoagulant

Ministerul Sănătăţii a precizat, vineri, 22 ianuarie, că pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19.

Ministerul Sănătății (MS) a transmis şi o serie de precizări privind vaccinarea anti-COVID-19 a acestei categorii de persoane.

În funcţie de medicamentele pe care le iau pacienţii, MS oferă recomandări.

  • Pacienţilor aflaţi sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranţă şi nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.
  • Pacienţilor cu proteze metalice mitrale şi aortice trebuie să-şi dozeze INR-ul înainte de vaccinare. Totodată în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant.
  • Pacienţilor aflaţi sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienţilor aflaţi sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranţă. Ca măsură de precauţie suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienţii în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nici o ajustare a medicaţiei şi nu trebuie să întrerupă medicaţia.

Ministerul Sănătații recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subţiri).

Este recomandată menţinerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.

În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie să contacteze medicul curant.


Recomandări privind vaccinarea pacienților care au cancer

Arafat se opune. Are legătură cu vaccinarea

Recomandarile noastre