Simona Ionescu / Redactor Șef

Comoara din Munții Alpi. A găsit-o un alpinist care a predat-o autorităților

Comoara din Munții Alpi. A găsit-o un alpinist care a predat-o autorităților
Ce șanse sunt să faci alpinism în Munții Alpi și să dai de o comoară. Smaralde, rubine și safire erau îngropate de zeci de ani într-o cutie. S-a întâmplat în 2013, dar bărbatul a predat tezaurul autorităților. De atunci a fost căutat fără succes proprietarul.

Un alpinist escalada Vârful Mont Blanc, în Franța. Era în 2013 când a găsit din întâmplare o comoară. Pietre prețioase: smaralde, rubine și safire. A respectat legea franceză și a predat polițiștilor cutia cu nestemate.

Comoara din Munții Alpi. A găsit-o un alpinist

Comoara a stat îngropată zeci de ani. Alpinistul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a predat cutia poliției, așa cum prevede legea franceză. De șapte ani, autoritățile au căutat să afle cine ar fi putut avea asupra sa o așa bogăție. Nu au putut identifica proprietarul, așa că acum alpinistul a primit jumătate din comoară, după cum prevede legea.

Din cercetările făcute de autorități au rămas doar două posibile situații. Cutia aparținuse unei persoane aflate la bordul unui avion indian care s-a prăbușit în munți în urmă cu 50 de ani, relatează BBC.

De fapt, au fost două aeronave care s-au prăbușit în Alpi. Două avioane Air India s-au prăbușit pe Mont Blanc, primul în 1950, provocând moartea a 48 de persoane. În 1966, un al doilea zbor operat de compania națională indiană a lovit muntele, cu 117 persoane la bord.

A primit jumătate din comoară

Pietrele prețioase au fost împărțite în două părți egale, evaluate la aproximativ 150.000 de euro fiecare, a declarat primarul din Chamonix, Eric Fournier. O parte a primit-o cel care a găsit comoara și a predat-o autorităților. Primarul l-a lăudat pe alpinist pentru „integritatea” de care a dat dovadă.

Oficialii francezi cred că pietrele prețioase provin probabil din zborul din 1966, care se afla pe ruta Mumbai – New York când s-a prăbușit. De atunci, pe munte au fost găsite rămășițe umane și bagaje aparținând celor aflați la bord. În 2012, a fost găsită o geantă cu corespondență diplomatică din India. Geanta conținea ziare, calendare și o scrisoare personală datată 1966.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre