Simona Ionescu / Redactor Șef

Concedierea momentului în Guvernul Ciolacu. Cine a rămas fără „obiectul muncii”

Concedierea momentului în Guvernul Ciolacu. Cine a rămas fără „obiectul muncii”
Schimbarea premierului a adus cu sine și concedieri răsunătoare, însă una a fost anunțată abia acum. Premierul Ciolacu rămâne fără ION, „consilierul” AI.

Proiectul ION a fost prezentat, pe 1 martie 2022, de fostul premier Nicolae Ciucă în ședința de guvern drept „consilier onorific al prim-ministrului”. „Apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, a declarat Nicolae Ciucă, la prezentarea lui ION, la momentul respectiv.

Momentan premierul Ciolacu nu e interesat de robotul ION

Roboțelul consilier urma să preia informații și nu numai de la cetățenii României, printr-o platformă online. Ideea a fost ca ION să poată ajuta la simplificarea relației dintre stat și cetățeni.  Proiectul de inteligență artificială este în competența Ministerului Cercetării și Digitalizării. Instituția e condusă acum de Bogdan Ivan, după schimbarea guvernului.

Ministrul Digitalizării nu crede prea mult în inteligența artificială

Noul Ministru al Digitalizării spune acum că este interesat de noua versiune a robotului și de modalitatea în care ar putea să-l adapteze în beneficiul cetățenilor. Dar, momentan, nu a interacționat cu ION. Și nici nu l-a prezentat actualului premier, ținându-l în stand-by. „Nu m-am gândit la acest lucru. Eu cred foarte mult în inteligența naturală a noului guvern și nu cred că inteligența artificială e răspunsul la absolut toate problemele”, a declarat noul ministru al digitalizării la Gandul Live.

„E o idee inovativă. Eu vreau să iau ce e bun din conceptul acesta. Când faci un experiment, poți să găsești lucruri bune pe care să le folosești și să le transferi pentru o aplicare mai largă sau să nu găsești mai nimic. În orice proces, vei putea găsi și plusuri și minusuri. Ideea de bază este cum vei putea să folosești acel plus ca să simplifici relația omului cu statul.

E o formă în care omul e liniștit, are un răspuns în timp real și, în același timp, nici compania de apă nu mai plătește pe cineva ca să stea să răspundă la telefoane. Sunt lucruri simple care pot fi făcute de acea tehnologie care l-a creat pe ION”, a mai spus Bogdan Ivan.

Robotul ION are și propriul său site web unde este prezentat drept primul consilier guvernamental AI, deși acesta nu are funcție de chat, astfel că tot ce pot face românii este să-i scrie mesaje.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre