Se decide soarta Teatrului Național București. Cine va fi noul director

Se decide soarta Teatrului Național București. Cine va fi noul director
Cel mai important teatru din România, Teatrul Național București, se pregătește să aibă un nou director, urmând să se încheie astfel perioada de interimat ce a urmat decesului fostului manager, regretatul Ion Caramitru.

Săptămâna aceasta, pe 18 iulie 2022 a fost ultima zi în care mai puteau fi depuse dosarele pentru concursul de proiecte de management pentru Teatrul Național din București (TNB), concurs organizat de Ministerul Culturii. Potrivit surselor Cultura la dubă, din cadrul Ministerului Culturii și din TNB, la concurs s-au înscris patru oameni de teatru, personalități cunoscute în lumea culturală națională.

Actorul Mircea Rusu, actualul director interimar al TNB, este unul dintre cei patru candidați. Și rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Liviu Lucaci, a decis să participe la concursul pentru postul de manager al TNB. De asemenea, actorul Adrian Găzdaru s-a înscris în concurs. El este fostul manager general al Teatrului Excelsior, unde, după un mandat de 4 ani nu a mai putut rămâne în funcția de conducere, primind nota 7.18.

Singura femeie care s-a înscris în concursul pentru postul de manager al TNB este Ada Hausvater, regizoare și manager general al Teatrului Național din Timișoara din 2005 până în prezent.

Numele candidaților nu a fost anunțat oficial încă

Menționăm că, până în acest moment, numele candidaților nu au fost comunicate public de către Ministerul Culturii. De asemenea, actorul Adrian Titieni a fost vehiculat în lumea teatrului ca un posibil candidat, însă acesta a declarat pentru sursa citată că nu s-a înscris la concurs.

Despre concursul de la TNB se spune că ar fi unul unul dintre cele mai așteptate concursuri din ultimii 25 de ani, din instituțiile publice de cultură. Teatrul Național București trebuie să scoată în evidență ceva valoros pentru România, instituția ar trebui să fie condusă de cineva care a dovedit capacitate de a conduce. Timp de 16 ani la conducerea instituției s-a aflat regretatul regizor și actor Ion Caramitru. Concursul vine după ce a trecut perioada de șase luni de interimat asigurată de actorul Mircea Rusu.

Conform programului concursului, până pe 21 iulie, are loc selecția dosarelor. Între 22 iulie și 2 august vor fi analizate proiectele de management – prima etapă, iar între 3 și 4 august va avea loc proba interviurilor. Pe 5 – 6 august ar urma să fie anunțate rezultatele.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fiecare dintre candidați

a) are cetăţenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene și domiciliul în România;
b) are capacitate deplină de exerciţiu;
c) are studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul[1]:
– domeniul fundamental (DFI) – Științe umaniste și arte; Ramura de știință (RSI) – arte, Domeniul de licență (DL) – Teatru şi artele spectacolului.
d) are experiență în specialitatea studiilor, menționate la lit. c), de minimum 5 ani;
e) are experienţă în domeniul activității manageriale de minimum 5 ani sau specializări în domeniul managementului[2];
f) nu i-a încetat contractul individual de muncă, raportul de serviciu sau contractul de management pentru motive imputabile în ultimii 4 ani;
g) nu a suferit condamnări penale şi civile pentru fapte ce l-ar face incompatibil cu funcţia pentru care candidează;
h) nu deţine o funcţie de manager[3] la o altă instituţie publică de cultură din România[4]; (sau e dispus să renunțe la ea dacă va câștiga concursul)
i) cunoaşte limba română, scris şi vorbit.