Au existat trei întâlniri între soțiile președintelui Ion Iliescu și prim-ministrului Petre Roman, petrecute în perioada anilor 1990-1991. Mărturisirea îi aparține Mioarei Roman care, în cartea sa „Însemnări despre revoluția mea – Prețul Libertății” (apărută în 2015), relatează despre un prim contact cu doamna Iliescu înaintea alegerilor din 20 mai 1990, despre o seară petrecută la Operă, cu doar o două zile înainte de mineriada din 13-15 iunie, apoi o ultimă intersectare la Palatul de la Scroviștea, după sosirea minerilor.
Despre cea de-a doua întâlnire, Mioara Roman face o remarcă sarcastică, probabil și pentru că soțul său a fost mazilit din fruntea Guvernului tot după o mineriadă, în septembrie 1991: „ Pentru prima dată Doamna Iliescu și a luat inima în dinți și a ieșit în public, la Operă, luni înainte de mineriadă. Ca să vezi lui Iliescu nici nu îi trecea prin cap că vor veni minerii!”.
Petre Roman a ajuns mai târziu în lojă, însoțit de un aghiotant. A spus că are informații că în Piața Universității revin protestatarii căci mulțimea se mai disipase. Doamna Nina, spune Mioara Roman, s-a speriat vizibil, s-a sculat și a părăsit Opera.
Întâlnire la Scroviștea. Discuție cu fiori despre Ion Țiriac și Mihai Bujor Sion
Dacă luni s-au văzut la Operă, miercuri, după venirea minerilor în București și violențele binecunoscute, cele două doamne și-au însoțit bărbații și s-au întâlnit la Scroviștea.
Relatarea Mioarei Roman aduce în prim plan câteva personaje cunoscute, beneficiare ale unor privilegii și in regimul comunist.
„Din vorbă în vorbă au intervenit două chestii foarte dure:
„Ce zici despre campania asta din presă apropo de relația soțului tău cu corupția”, zice.
„Ce corupție? Noi de abia ne tragem zilele”, zic și eu.
„Nu, dar prietenia cu Ion Țiriac…”.
„Îmi pare foarte rău, Petre nici nu-l cunoștea pe Ion Țiriac, iar eu îl văzusem o singură dată, întâmplător, când l-a adus Mihai Bujor Sion la Petre în birou, în februarie ’90”.
Mioara Roman spune că Nina Iliescu „s-a speriat foarte tare” și că a întrebat-o mirată:
„Cum, Mihai? (n.r. e cunoscut ca „băiatul adoptat de Iliescu)”
„Da, Mihai Bujor Sion l-a adus pe Ion Țiriac în biroul lui Petre și știu bine pentru că Petre mi-a dat telefon să spună că întârzie și mi-a zis: Uite stau de vorbă cu Ion Țiriac că mi l-a adus pe Mihai Bujor”.
„Dar nu se poate”, spune ea.
La care eu: Doamna Iliescu vă rog să mă credeți că cei care vor face afaceri și vor profita pentru că au conexiunile necesare vor fi în ordine membrii ai Securității și membrii ai Vechiului aparat de partid.
S-a supărat pe mine și a spus: „Vai, dar noi niciodată nu…”.
Zic: Dumneavoastră sunteți excepția”.
Nina Iliescu: „Eu nu înțeleg nimic și mă sperii îngrozitor”
Apoi, soția lui Petre Roman scrie că, de fapt, în discuție atrăgea atenția asupra nepotismelor și traiului bun din epoca ceaușistă, care se perpetua la noua clasă ce preluase puterea. Și a continuat să-i exemplifice Ninei Iliescu:
„Uitați, eu am să vă povestesc ceva ce am trăit mergând cu Catinca Ralea (n.r. regizor și realizator tv) la actrița Marcela Rusu. Ele vorbeau acolo, iar pe mine nu mă băgau în seamă fiind eu cu 10-15 ani mai tânără decât ele. Și Marcela Rusu, care trăia cu (Alexandru) Bârlădeanu (n.r.președintele Senatului) îi arată un inel cu briliant, o blană de vizon, pe care m-a pus să o îmbrac, că eu eram tânără. Adică o chestie așa, între femei. Vedeți, unii membri din conducerea de partid profitau de niște avantaje destul de minore. Bârlădeanu stătea la Crillon și la alte hoteluri extraordinar de scumpe, la Londra, dar cum atât erau de profitori. Pare-se că nu mai mult.
„Vai, să nu mai îmi spui lucruri dintre acestea, că eu nu înțeleg nimic și mă sperii îngrozitor”.
Într-adevăr începuse să transpire.
Doamna Iliescu s-a speriat atunci foarte tare. Avea niște spaime pe care nu pot să le explic”, a scris în amintirile sale Mioara Roman, în urmă cu 7 ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook