Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum creșteți imunitatea organismului copiilor. Sfaturi practice

Cum creșteți imunitatea organismului copiilor. Sfaturi practice
Colectivitățile de copii repornesc activitățile în luna septembrie, iar odată cu revenirea copiilor în clase, știm cu toții, există riscuri mari de răspândire a virușilor și microbilor.

Cu atât mai mult anul acesta, când începutul de an școlar este marcat de amenințarea coronavirusului, în unitățile de învățământ se iau măsuri de limitare a transmiterii infecției COVID-19. Dar e momentul să pregătiți copilul pentru a intra în colectivitate cu un sistem imunitar puternic.

Cum funcționează imunitatea copilului

Sistemul imunitar al copilului este în plin proces de formare în momentul primei intrări în colectivitate, la vârsta preșcolară. De aceea, la contactul cu un agent patogen (cel mai frecvent viruși și bacterii), copilul este predispus la îmbolnăvire. Așa se explică de ce în primii ani de colectivitate, copii răcesc în repetate rânduri și în diferite forme: de la simple viroze, rinofaringite, amigdalite până la gripă, bronșite sau chiar pneumonii.

Acestora li se adaugă bolile copilăriei: varicela, oreion, rujeola, rubeola, scarlatina, herpangina și alte boli eruptive. Toate sunt boli infecto-contagioase, mai exact sunt determinate de microorganisme patogene (viruși, bacterii, fungi, paraziți) și se transmit de la o persoană la alta.

Odată ce intră în contact cu astfel de boli, sistemul imunitar al copilului învață cum să funcționeze. Trece printr-o etapă firească, naturală, este în acțiune, își face datoria și „crește” odată cu copilul nostru. Acest proces ajută la maturizarea normală a sistemului imunitar. Deci, nu trebuie să ne sperie, dar nici nu trebuie să cădem în extrema de a desconsidera infecțiile grave și complicațiile lor.

Ce înseamnă un sistem imunitar puternic al copilului

Un sistem imunitar puternic înseamnă un sistem imunitar activ. Adică nu înseamnă că un copil nu se mai îmbolnăvește deloc. Important este ca atunci când face o boală, sistemul imunitar să intre în acțiune și să-l ajute să se însănătoșească rapid.  Adică face o formă mai ușoară a bolii, fără complicații.


Machiozele se plâng de vedetele Kanal D și dau din casă

Dan Brown scrie despre viața sa, după ce a fost dat în judecată pentru avere și amante. Detalii picante


Este cunoscut faptul că rezistența sistemului imunitar se dobândește în timp, iar pe măsură ce copilul crește va face din ce în ce mai puține răceli.

Cum creșteți imunitatea copilului

Un sistem imunitar puternic se bazează pe un stil de viață sănătos. Aici includem: alimentație echilibrată, somn suficient, mișcare în aer liber. Pentru a-i asigura copilului un stil de viata sanatos benefic pentru imunitate sunt necesare următoarele:

O alimentație variată, care include o mulțime de alimente proaspete, naturale, cât mai puțin procesate. Știm că pentru o imunitate puternică este esențială vitamina C. Fructele și legumele sunt principalele surse naturale de vitamina C și bioflavonoide, care nu trebuie să lipsească din dieta noastră.

Alte vitamine importante pentru imunitate sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, care pot fi luate din carne de calitate, pește, ulei de măsline, nuci, semințe. Din categoria mineralelor – zincul, seleniul, calciul, magneziul – joacă un rol activ în funcționarea sistemului imunitar.

Limitați consumul de zahăr. S-a demonstrat că aportul de zahăr în exces scade răspunsul imun și crește inflamația sistemică.

Mare grijă la hidratare. Obișnuiește copilul să bea apă încă de la vârste mici, evitând variantele dulci (sucuri, compoturi, ceaiuri). Un copil de vârstă școlară are nevoie cam de 1 litru de apă pe zi.

Formează și respectă un program de somn, valabil inclusiv în vacanță. Copilul ar trebui să fie la culcare în jur de ora 22.00, iar în timpul școlii, chiar mai devreme,  având nevoie de minimum 9 – 10 ore de somn pe noapte. Privarea de somn este un factor care slăbește considerabil imunitatea copiilor.

Mișcarea se învață de la vârste mici, iar pentru acest lucru fii un bun model. Câteva activități familiale plăcute și utile includ mersul cu bicicleta, drumețiile, patinajul, tenisul, voleiul.

Completează dieta și stilul de viață cu suplimente alimentare ale căror beneficii au fost dovedite științific. Dar înainte de a administra un astfel de supliment copilului, este important să ceri sfatul medicului, să te documentezi și să alegi un produs cu eficiență dovedită, așa cum sunt suplimentele ortomoleculare.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre