Simona Ionescu / Redactor Șef

Dan Brown scrie despre viața sa, după ce a fost dat în judecată pentru avere și amante. Detalii picante

Dan Brown scrie despre viața sa, după ce a fost dat în judecată pentru avere și amante. Detalii picante
Dan Brown se află în centrul propriului mister din viața reală alături de fosta sa soție Blythe. Autorul „Codului lui Da Vinci”, Dan Brown, își spune propria poveste după ce soția sa, cu care a fost împreună timp de 21 de ani,  l-a acuzat de o „viață mincinoasă” secretă și că ar fi cheltuit o avere cu amantele.

Fosta soţie, Blythe Brown, de care a divorţat anul trecut, de profesie istoric de artă, caută acum răzbunare. Aceasta l-a dat în judecată pe motiv că a sustras importante sume de bani care le aparţineau de drept amândurora pentru a le cheltui peste tot în lume în escapadele lui cu amantele.

Autorul „Codului lui Da Vinci” e a acuzat că a trăit „o viață proverbială de minciuni” în ultimii șase ani. Afirmațiile care au uimit lumea literară și nu au putut veni într-un moment mai rău. Scriitorul în vârstă de 56 de ani, se pregătește să își publice prima carte ilustrată pentru copii.

Amantele aduse în discuție

Codurile complexe, simbolurile și semnificațiile ascunse ale lui Dan Brown i-au adunat fani pe tot globul, ajutându-l să vândă peste 200 de milioane de exemplare ale cărților sale, „Codul lui da Vinci” fiind cea mai căutată carte.

Dar astăzi, Brown se află în centrul propriului său mister real, cu fosta sa soție Blythe, de care a divorțat anul trecut, după ce a intentat un proces prin care îl acuza că trăiește o „viață proverbială de minciuni” timp de cel puțin șase ani, amintind de „afacerile extraconjugale sordide” și de „jefuirea în secret a unor sume importante din veniturile comune”, pe care le-ar cheltuit apoi cu patru amante din întreaga lume.

Cei doi au divorțat în decembrie 2019

În primul său interviu de la proces, autorul american dezvăluie că o contrazice pe Blythe, cea care i-a fost soție timp de 21 de ani, și o acuză de calomnie, spunând că afirmațiile ei sunt atât de grave încât aparțin mai degrabă unui roman.


Machiozele se plâng de vedetele Kanal D și dau din casă

Justin și Hailey Bieber au investit 25 milioane de dolari în Beverly Hills. Fotografii în premieră


„Nu o să-mi desconsider fosta soție așa cum o face ea. Dar procesul a fost încheiat fără a ține cont de adevăr. A primit jumătate din tot, mai mult de jumătate din tot, de fapt, și sunt șocat că se întoarce pentru mai mult și îi contest complet relatarea despre cele întâmplate”, a spus Dan Brown.

Publicarea Codului Da Vinci în 2003, al patrulea roman al lui Brown, a stârnit un fenomen cultural, a înfuriat Vaticanul și l-a catapultat pe acesta de la statutul de cunoscut scriitor până la acela de star al literaturii globale.

Romanul care i-a adus succesul de star

Thrillerul se concentrează pe Robert Langdon, care investighează o crimă la Paris și se poticnește într-o societate străveche care păzește secrete întunecate vechi.

Cartea introduce noțiunea că Iisus Hristos și Maria Magdalena s-au căsătorit și că au avut copii – o premisă care a enervat atât de mult Vaticanul, încât a numit un arhiepiscop să respingă „erorile rușinoase și nefondate” ale romanului.

Adaptarea romanului ca film, cu Tom Hanks în rolul lui Langdon, a făcut mai mult de 500 de milioane de lire sterline.

Cât a primit fosta soție la divorț

Se spune că Brown a valorat 120 de milioane de lire sterline înainte de divorț. El spune despre procesul intentat de fosta soție: „A fost conceput pentru a mă umili, pentru a-mi ruina viața personală și profesională. Acesta a fost întregul scop. Contraprocesul lui Brown împotriva lui Blythe, care este mai în vârstă de 12 ani, face o lectură tristă, dar extraordinară.

Dan Brown susține că cererea reconvențională a căsătoriei lor a devenit „din ce în ce mai disfuncțională” și că începutul sfârșitului a venit în 2004, după uriașul flux de avere acumulat ca urmare a publicării romanului „Codul lui Da Vinci” în anul precedent.

De asemenea, departe de a fi „o soție devotată și o victimă nevinovată”, Brown spune că „s-a angajat într-o conduită care a determinat căsătoria să fie una numai de fațadă” până la sfârșitul anului 2014.

Reproșuri și batjocuri

Ca exemplu, Brown susține că după ce a ținut un discurs la New York în 2013, soția sa i-a spus: „Mi se întoarce stomacul să te privesc pe scenă. Nu mai recunosc cine ești”. El mai spune că ea i-a batjocorit în mod regulat stilul de viață sănătos, faptul că făcea, regulat, exerciții fizice și fitnessnumindu-l „zadarnic și superficial”.

Și când mama lui a murit în iunie 2017, după o lungă luptă cu cancerul, el spune că Blythe l-a lăsat singur în timp ce ea era în vacanță cu prietenii în Caraibe.

În mod pronunțat, latura intimă a relației lor s-a încheiat aparent în decembrie 2014, după care ambii au căutat să umple golul din viața lor și să găsească alinare în moduri diferite.

Pentru Blythe, asta însemna să cheltuiască din ce în ce mai mult timp și bani pe echitație (ar fi cheltuit mai mult de 7,5 milioane de lire sterline pe hobby-ul ei în timpul căsătoriei lor). Pentru Brown, a fost vorba de întâlniri. Până acolo însă, scriitorul a încercat să îi fie aproape soției. A luat ore de echitație și a vrut chiar să facă consiliere de cuplu, „dar ea a refuzat”. Incidentul care l-a făcut să-și dea seama că povestea lor e încheiată, de fapt, s-a consumat în 2012.

Caii soției și antrenoarea

După ce l-a convins să includă în romanul său „Inferno” o referință la caii de rasă și la propria fermă de cai din Runnymede, New Hampshire, el susține că a cerut ca patru dintre caii săi să fie duși cu avionul la Florența, în Italia, pentru a participa la un eveniment de lansare a cărții. Când cererea ei a fost respinsă, i-a a cerut să concedieze echipa lui pentru că nu a îndeplinit instrucțiunile ei.

Brown a refuzat. După cum spune acum: „Căsătoria este grea. Oamenii se mișcă în direcții diferite, iar unii oameni nu se pot descurca nici cu bani. Când ai bani se schimbă cine ești. Am iubit-o profund pe Blythe și mereu va fi o parte din mine care o iubește”.

Partea cea mai picantă a procesului dintre foștii soți e afirmația că scriitorul ar fi avut mai multe amante, inclusiv o coafeză, antrenorul său personal și un oficial politic pe insula din Caraibe, Anguilla (unde cuplul avea o casă de vacanță) .

Brown recunoaște că a avut câteva întâlniri cu coafeza lor. A urmat relația cu antrenorul lor olandez Judith Pietersen, în vârstă de 29 de ani, care pare să fi constat cel mai mult. A cunoscut-o pe antrenoare în 2013, după ce Blythe a angajat-o să-i antreneze caii. Potrivit lui Brown, relația lor a devenit romantică numai după ce căsătoria sa a devenit una „numai de fațadă”. Mai târziu, el i-a oferit lui Pietersen un cal de 260.000 de lire sterline numit LimiTed Edition.

Relație începută sub auspicii muzicale ratete

Dan și Blythe s-au cunoscut în 1990, când a vrut să urmeze o carieră în muzică, iar Blythe, directorul dezvoltării artistice la Academia Națională pentru Compozitori din Los Angeles, l-a luat sub aripa ei.

Când cariera sa muzicală nu a reușit să decoleze, a trecut la scriere, producând trei romane care, spune el, „au vândut aproximativ o duzină de exemplare fiecare”. Apoi a venit Codul Da Vinci. Cuplul nu a avut niciodată copii, alegând în schimb o viață de „creativitate”.

Cartea pentru copii are un cod secret

Acum, cel mai recent proiect al lui Dan Brown este o carte pentru copii intitulată „Wild Symphony”, care speră să le „insufle copiilor o apreciere a muzicii clasice”.

Dispunând de o orchestră de animale ilustrate ai cărei 21 de membri au fiecare propria piesă muzicală (compusă de Brown însuși și interpretată de Zagreb Festival Orchestra), cititorii descarcă o aplicație gratuită și țin telefonul mobil peste pagină pentru a reda melodia corectă pentru fiecare animal.

Completat cu codurile și puzzle-urile ascunse ale mărcii Brown – există un cifru masonic la sfârșitul cărții – care spune: „A fost o plăcere să văd tinerii entuziasmați de asta”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre