Cum prevenim diabetul zaharat. De ce trebuie să ne ferim

Cum prevenim diabetul zaharat. De ce trebuie să ne ferim
Diabetul zaharat este o boală metabolică caracterizată prin valori crescute ale glicemiei ca rezultat al defectului de secreţie sau acţiune al insulinei. Cum prevenim diabetul zaharat.

Cauzele diabetului zaharat nu sunt total cunoscute, de aceasta şi prevenirea bolii este dificilă. Totuşi, s-au descoperit factorii care ajută declanşarea sa. Aceştia sunt cunoscuţi sub denumirea de “factori de risc diabetogen”. Cum prevenim diabetul zaharat. 

Factori de risc

Cel mai important factor de risc diabetogen este ereditatea (moştenirea bolii de la părinţi). Nu se moşteneşte boala ca atare, ci predispoziţia la boală. Pentru ca să se transforme în boală, predispoziţia are nevoie de concursul altor factori de risc diabetogen ca supraalimentaţia, sedentarismul şi emoţiile puternice. Persoanele care au în familie diabetici, trebuie să abuzeze de dulciuri şi să se prezinte la control medical periodic.

Obezitatea este cunoscută ca jucând un rol important în apariţia diabetului zaharat. Ea grăbeşte declanşarea bolii la persoanele predispuse, agravează boala când există şi favorizează apariţia complicaţiilor diabetului zaharat. Alimentaţia neraţională, bogată în grăsimi de origine animală reprezintă un factor de risc.

Medicamentele cu cortizon, un factor de risc 

Luate fără control şi pe durată îndelungată, medicamentele cu cortizoe pot produce diabetul zaharat. În multe cazuri aceste medicamente scot la iveală un diabet ascuns, iar în alte cazuri produc o formă particulară de diabet.

Infecţiile pancreatotrope sunt acelea în cursul cărora are de suferit şi pancreasul: hepatita epidemică, parotidita epidemică, pneumonia, scarlatina, gripa şi unele viroze. Suferinţa pancreasului poate declanşa un diabet la o persoană predispusă ereditar sau poate duce la instalarea unui diabet câştigat.

Cum prevenim diabetul zaharat

Prevenirea diabetului zaharat de tip I se poate prin prevenirea infecţiilor care pot afecta pancreasul, cum ar fi parotidita epidemică, mononucleoza infecţioasă, rubeola congenitală sau hepatitele virale. De asemenea, prin  evitarea tratamentelor prelungite cu antiinflamatoare steroidiene (corticosteroizi), a stresului, dar și a consumului exagerat de glucide.

Prevenirea diabetului zaharat de tip II se poate realiza prin evitarea excesului alimentar, a excesului de dulciuri concentrate, dar și prevenirea obezităţii, sau scăderea în greutate dacă este cazul. Alți factori importanți sunt stresul și sedentarismul, acestea două fiind de evitat. 

Robbie Williams scoate la vânzare casa bântuită. Proprietatea costă 9 milioane de lire sterline