Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum recunoști ouăle proaspete. Patru metode de verificare

Cum recunoști ouăle proaspete. Patru metode de verificare
Indiferent cum le preparați, ouăle trebuie să fie foarte proaspete. Este bine dacă le încerci înainte de a le consuma. Patru metode de verificare.

Oul este foarte important în bucătărie și este folosit în sute de rețete. Indiferent de rețetă, oul trebuie să fie foarte proaspăt. Iată cum verifici prospețimea!

Patru metode să recunoști ouăle proaspete

Chiar dacă pe ambalaj scrie că ouăle sunt încă în termen de valabilitate, pentru orice eventualitate verifică prospețimea acestora.

Testul cu apă

  • Pune oul într-un vas cu apă rece. Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt.
  • Dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil.
  • Dacă oul plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!
  • Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine și este mai vechi.

Testul prin spargerea oului

Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt.

Dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.

Testul prin agitarea oului

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil.

Dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou.

Testul cojii

Oul proaspăt are coaja poroasă și sunt grele. Cel vechi are coaja lucioasă și sunt ușoare.

Ouăle se clasifică după caracteristicile de calitate

Ouă de categoria A:

  • formă normală, intacte şi cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălţimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenuşul vizibil în poziţia centrală, albuşul limpede, transparent, fără impurităţi şi mirosuri  străine.

Ouă de categoria B:

  • sunt ouăle care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A

Ouăle din categoria A, după greutate, se clasifică în:

  • categoria XL (foarte mare): greutate ≥ 73 g;
  • categoria L (mare): greutate  ≥ 63 g si <73 g;
  • categoria M (mediu): greutate ≥ 53 g si < 63 g;
  • categoria S (mic): greutate < 53 g.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre