Boiaua dă gust aparte mâncărurilor, cârnaților și slăninuțelor. Este mai gustoasă dacă o prepare acasă.

Cum se prepară cea mai bună boia. Ce ardei să alegi

Boiaua iute sau dulce se obţine prin pisarea anumitor varietăţi de ardei, pudra obţinută putând varia în culoare de la roşu-aprins, la maro-ruginiu. În funcţie de soiul utilizat, putem obţine un condiment pe bază de ardei al cărui gust variază de la dulce până la foarte iute.

Unele soiuri nu sunt deloc iuţi, altele sunt extrem de iuţi.

Există anumite soiuri de ardei dulce şi iute create special pentru obţinerea acestui condiment, cum ar fi Capsicum Annuum, Bolero F1 sau Szegedi.

Cel mai potrivit este ardeiul bulgăresc, care după coacere se pune la uscat, în razele soarelui, spun gospodarii pricepuți.

Cum se prepară cea mai bună boia

  • Pentru a prepara boiaua acasă, aveţi nevoie de ardei lungi pe care îi ţineți peste zece zile la uscat. Ardeii se spală, se usucă şi se înşiră pe o sfoară. Aceştia se vor usca după ce stau mai multe zile la soare. Este important să îi separaţi pe cei dulci de cei iuţi, ca să puteţi realiza cele două tipuri de boia.
  • Gustul se păstrează şi mai bine dacă stau în aer liber, de aceea atârnaţi şiragurile de-a lungul pereţilor în curte sau pe balcon.
  • Atunci când uscarea e gata, se curăţă fiecare ardei de cotorul său şi se trece la obţinerea pudrei. Puteţi utiliza o râşniţă, un mojar sau dispozitive speciale de mărunţire a legumelor uscate. Praful roşiatic rezultat se trece printr-o sită deasă.Folositi etichete ca să știți mereu care este borcănelul cu boia dulce și în care se află cea iute. Se depozitează în recipiente curate şi închise ermetic.
  • Dacă se umezeşte, boiaua va căpăta consistenţa unei pietre.

Macaroane cu umplutură de carne şi brânză la cuptor. Un altfel de lasagna

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp