Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum trebuie primit preotul cu Botezul. Lucruri pe care nu le-ați știut

Cum trebuie primit preotul cu Botezul. Lucruri pe care nu le-ați știut
Una dintre cele mai importante momente la intrarea în noul an este Boboteaza. Ce trebuie să faceți când vine preotul.

An de an, preoții merg în casele enoriașilor pentru a le curăța casa cu Agheasma Mare făcută de Bobotează.

Cum trebuie primit preotul cu Botezul. Lucruri pe care nu le-ați știut

Din cele mai vechi timpuri, credincioșii așteaptă cu nerăbdare momentul în care preotul va veni cu Botezul în casa fiecăruia și o va sfinți. Doar că pentru a vă merge bine tot anul, trebuie să țineți cont de anumite obiceiuri.

Se ține post în Ajunul Bobotezei

Tradiția ne spune că Boboteaza se pregătește din Ajunul sărbătorii. De aceea, pe data de 5 ianuarie toată lumea trebuie să țină post negru. Și să se roage pentru a se curăța de tot ce este rău. Cine nu poate, atunci e bine să mănânce doar după ce soarele a asfințit. Casa trebuie să fie cât mai curată, pentru a primi așa cum trebuie Aghiasma Mare cu care părintele va stropi în fiecare ungher.

Puneți pe masă un vas curat și o lumânare aprinsă

Când preotul vă intră în casă, trebuie să aveți grijă să aveți pe masă o lumânare aprinsă, dar și un vas curat în care acesta va pune Agheasma Mare. Sub nici o formă nu trebuie să aruncați Agheasma Mare pe care ați luat-o în anii trecuți. Sticla va fi pusă alături de alte obiecte sfințite.

Rugăciune de Bobotează

În ziua Bobotezei, pentru a avea parte de tot binele credincioșii citesc și această rugăciune, aducătoare de mari bucurii.

“În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție. Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!

Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea. Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:

Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume. Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob. Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să Te botezi.

Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune

Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat. Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea. Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;

Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune. Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței. Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe. Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;

Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului. Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică. Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin”.

Sursă foto: kanal d

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre