Dan Barna și rețeta lui de Socată. Sfaturi importante!

Dan Barna și rețeta lui de Socată. Sfaturi importante!
Liderul USR s-a dezbrăcat de costum și a intrat în bucătărie pentru a prepara o băutură cu care-l răsfăța mama. E și un exercițiu de PR, căci astfel de preocupări obișnuite plac publicului și stârnesc interes.

Fotografia, care însoțește textul rețetei de preparare a Socatei, ne arată că Dan Barna a făcut o cantitate mare de băutură după cum prevede și rețeta: 10 litri pentru care a folosit două borcane de câte 5 l. E un semn că este pregătită pentru o familie mai numeroasă decât pentru el și soție, sau are de gând să-și servească membrii de partid mai apropiați cu o Socată rece.

Original la această rețetă mi s-a părut cantitatea mare de portocale sau de lămâi folosită, dar până când nu încercăm… Fiind vremea socului înflorit, zic să vă apucați de treabă și să aplicați metoda descrisă de Dan Barna pentru fani, pe pagina sa de Facebook.

Socata USR, după indicațiile lui Dan Barna

  • Borcan de 10 litri cu apă
  • 8-10 flori mari de soc sau 15-16 dacă sunt mici
  • zahar/ miere sau alt îndulcitor – 600-800 g
  • trei sau patru lămâi tăiate bucăți, merge și o portocală și niște zahăr vanilat
  • Se pun toate în borcan, se lasă între 3-5 zile, în funcție de cât de cald e unde țineți borcanul.
  • Se amestecă de două-trei ori pe zi, cel puțin.
  • Se strecoară/se trage în sticle, de preferat din sticlă, înainte să fie acidulată, dar când are parfumul inconfundabil.

Sticlele se țin apoi la rece pentru a încetini procesul de fermentare, care e inevitabil. La frigider el se va produce mult mai lent, dar oriunde le țineți, vă recomand să lăsați dopul slăbit pentru a nu amorsa o bombă care să genereze rezugravirea bucătăriei.

La finalul postării, liderul USR a urat tuturor celor care se vor încumeta să facă această rețetă folosită de familia sa: ”Spor și savoare!”

Trebuie să recunoaștem că, deși încă nu am încercat prepararea acestei licori acidulate, lui Dan Barna i-a ieșit mai bine această acțiune decât filmarea cu el bătând în tasetele computerului pe care nu le atingea. De aceea așteptăm și alte rețete de sezon, sau măcar interesante.