S-a întâmplat să simțiți un nod în gât? Nu e de glumă! Până mergeți la medic pentru a afla sursa problemei, încercaţi să evitaţi alimentele sau băuturile care vă pot irita gâtul, cum ar fi sucurile carbogazoase, mâncarea prea condimentată sau prea acră.  Fumaţi mai puţine ţigări, dacă nu puteţi renunţa deloc, scrie doctorulzilei.ro.

Senzația de nod în gât. Când e un semn de alarmă

  • O dereglare a glandei tiroide, cu anomalii vizibile la ecografie, poate reprezenta una dintre cauzele acestei senzații neplăcute. Tratamentul este stabilit de către medicul endocrinolog în urma unor analize specifice , în cazurile grave, putându-se ajunge la tiroidectomie.
  • Refluxul gastro-esofagian poate duce la încordarea mușchilor esofagului, pentru a fi împiedicată ajungerea acidului gastric în cavitatea bucală. Chiar dacă nu există senzația de arsură, în urmă unor investigații, printre care se va numără probabil și o endoscopie, un gastroenterolog îți poate da diagnosticul și un tratament adecvat.
  • Inflamatia mucoasei faringiene, apărută în urmă diverselor afecțiuni acute sau cronice, cum ar fi rinitele, amigdalitele și sinuzitele. Un medic ORL-ist este în măsură să stabilească cu exactitate cauza și ce trebuie făcut în acest caz.
  • Leziunile mucoasei faringiene, cauzate de o trauma, cum ar fi înghițirea unui os de mici dimensiuni sau a unei bucăți dintr-un aliment dur, reprezintă o altă cauza care poate stă la baza senzației de nod în gât.
  • Nu în ultimul rând, stresul este un factor determinant în cazul acestui simptom neplăcut. Stările de anxietate și de nervozitate pot fi însoțite de senzația de nod în gât, iar în cazul în care apar și atacurile de panică, este indicat să ceri sfatul unui psihoterapeut. Stresul poate cauza și agrava o mulțime de afecțiuni, fie ele chiar și în stadiu incipient.
Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp