Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce ne îngrășăm deși mâncăm puțin. Un studiu evidențiază cea mai mare greșală din dietă, pe care o face toată lumea

De ce ne îngrășăm deși mâncăm puțin. Un studiu evidențiază cea mai mare greșală din dietă, pe care o face toată lumea
Nutriționiștii, medicii și antrenorii, la unison, avertizează la unison că cinele târzii nu sunt o soluție decât dacă vrem să ne îngrășăm. Mâncatul seara târziu ne garantează kilograme în plus.

Cele mai recente studii au demonstrat că mesele târzii măresc riscul de obezitate. În plus, afectează calitatea somnului și recuperarea organismului după o zi activă.  Un nou studiu clinic efectuat de cercetători de la Brigham and Womenʼs Hospital din Boston a fost publicat săptămâna trecută.

Cercetarea a fost făcută pe 16 participanți cu un indice de masă corporală (IMC) în zona supraponderală sau de obezitate, cu vârste între 25 și 59 de ani, din care: cinci femei și 11 bărbați; cinci participanți de culoare, trei asiatici și un hispanic. Toți erau sănătoși și n-au consumat alcool, tutun și alte medicamente în afara celor curent prescrise înainte de studiu.

Participanții au petrecut de două ori câte nouă zile în spital, cu pauză de 3-12 săptămâni între stagiile de laborator, arată Hotnews.ro. În săptămânile premergătoare primului stagiu, participanții au avut aceleași ore de culcare și trezire, cu o durată a somnului controlată, de 8 ore. În ultimele trei zile au avut mese și ore de alimentație identice.

În laborator au fost strict controlate nivelurile luminii și temperaturii. Participanții nu au avut telefoane, radio și acces la internet, nu au făcut exerciții fizice și nu au primit vizite. Fiecare cameră a fost monitorizată video.

Ce au studiat cercetătorii

Doctorii au studiat impactul meselor târzii asupra hormonilor grelină (care spune creierului că organismul are nevoie de mâncare) și leptină (care spune creierului că stomacul e plin). Suplimentar, a fost măsurat consumul energetic al participanților prin calometrie indirectă, de 12 ori pe parcursul celor 16 ore de veghe zilnice. S-a măsurat și temperatura internă a organismului.

În plus, pentru a măsura cum afectează programul meselor mecanismele prin care organismul stochează grăsime, s-au prelevat biopsii de țesut adipos alb subcutanat, de la șapte participanți, atât în timpul stagiului de mâncat devreme, cât și în cel de mâncat târziu.

De ce ne îngrășăm dacă mâncăm târziu

Cercetătorii au observat că mâncatul târziu a dublat șansele de apariție a foamei în comparație cu mâncatul devreme. De asemenea, a mărit probabilitatea ca un participant să dorească mult să mănânce, ca și a dorinței de alimente făinoase sau carne. Mâncatul târziu a diminuat cu 16% nivelul leptinei și a mărit cu 34% raportul grelină/leptină pe parcursul celor 16 ore de veghe.

Acei participanți au avut și consum de energie mai mic, și temperatură internă mai mică. La participanții de la care s-au prelevat biopsii s-a constatat creștere a grăsimii, în stagiul de mâncat târziu, arată Medicalnewstoday.com.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre