Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce părinții trebuie să le citească povești copiilor

De ce părinții trebuie să le citească povești copiilor
Copiii adoră timpul petrecut cu părinții, chiar dacă acest lucru nu e neaparat evident. Ei vor să își știe părinții sau rudele în preajmă, dar cel mai mult le place să facă activități cu adulții. Cititul împreună e una din activitățile preferate și, arată psihologii, e absolut important și necesar ca adulții să le citească povești celor mici.

Lectura creează fantezii, are un efect calmant și dezvoltă cunoașterea generală și vocabularul. Timpul petrecut de copii și părinți împreună citind o carte este astfel important pentru dezvoltarea celor mici. Acest lucru generează o dorință de cunoaștere și încredere, pe care copiii o oferă celor de lângă ei, din familie.

Dar nu toate cărțile sunt la fel. De aceea, părinții ar trebui să aleagă cu foarte mare atenție ceea ce le citesc copiilor lor, astfel încât să lase o impresie pozitivă de durată. E vital să se aleagă lecturile potrivite în funcție de vâstă.

Cărțile îi învață pe copii despre lume

Cărțile pot fi folosite pentru a transmite către copii norme și linii directoare în relațiile interumane. Poveștile din cărțile cu fond moral, încorporate în relatări prietenoase cu copiii, și cu pagini colorate, sunt deosebit de ușor de reținut de către cei mici. Conținutul transmis însoțește de obicei tinerii până la vârsta adultă.


Exclusiv. Andreea Bălan și-a luat iubitul și au plecat din țară. Să vedeți în ce paradis s-au ascuns!

Daydreaming – o expoziție aparte de design


De asemenea, este posibil să folosiți cărțile pentru a face față evenimentelor curente care au avut loc în familie, unele chiar dramatice. Copiii nu sunt încă capabili să clasifice sentimentele pe care le simt bine, iar cărțile îi ajută să atingă o astfel de competență.

Poveștile spuse copiilor îi transformă pe aceștia

Te-ai întrebat vreodată de ce băieții și fetele aleg anumite jucării, culori și povești particulare? De ce fetele vor să se îmbrace în roz și să fie prințese, sau băieții să fie Darth Vader, războinici și aventurieri în spațiu? Răspunsul e simplu: poveștile spuse copiilor pot face diferența.

Cercetătorii au descoperit că poveștile au o influență puternică asupra înțelegerii rolurilor culturale și de gen ale copiilor. Poveștile nu dezvoltă doar „alfabetizarea” copiilor; prin ele se transmit valori, credințe, atitudini și norme sociale care, la rândul lor, modelează percepțiile copiilor asupra realității.

Copiii învață cum să se comporte, să gândească și să acționeze prin personajele pe care le întâlnesc în aceste povești care le sunt citite cu mult timp înainte încă de a învăța ei înșiși să citească.

Cum îi schimbă poveștile pe copii

Poveștile îi ajută pe copii să dezvolte empatie și să-și cultive gândirea imaginativă și divergentă, mai exact,acea gândire care generează o serie de idei posibile sau soluții în jurul evenimentelor din poveste, mai degrabă decât să caute răspunsuri unice sau literale.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, modul în care poveștile pot fi folosite pentru a schimba perspectivele copiilor despre punctele lor de vedere asupra oamenilor din diferite părți ale lumii. În plus, poveștile pot influența, de asemenea, modul în care copiii aleg să acționeze în lume.

Lectura creează o legătură intimă între membrii familiei. Permite discuții și conversații despre situația actuală a oamenilor. Citirea cărților împreună cu părinții îi ajută în special pe copiii mici să se orienteze către lume și circumstanțele ei și să își găsească drumul în jurul ei. Prin urmare, lectura ar trebui să fie un ritual fix și regulat în fiecare familie, mai transmit specialiștii.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre