De ce s-a călugărit fiul Valeriei Seciu. Cum a primit vestea regretata artistă

De ce s-a călugărit fiul Valeriei Seciu. Cum a primit vestea regretata artistă
Când i-a venit focul de Dumnezeu, și-a luat crucea și a purtat-o așa cum a făcut Hristos pentru mântuirea lumii. Monahul Daniil, fiul Valeriei Seciu și al lui Octavian Cotescu e acum liniștit.

Nimeni nu știe ce l-a determinat pe fiul Valeriei Seciu să aleagă calea călugăriei. Poate durerea pricinuită de moartea tatălui, marele actor Octavian Cotescu, poate chemarea lui Dumnezeu. Un lucru e clar: și-a găsit menirea.

De ce s-a călugărit fiul Valeriei Seciu. Cum a primit vestea regretata artistă

A venit pe lume în 1968, după o poveste de iubire ca în filme între Valeria Seciu și Octavian Cotescu. După decesul marelui actor, în anul 1985, ceva s-a schimbat în sufletul tânărului, care a decis să-și schimbe viața radical. Anii au curs, iar în 2000, a luat decizia finală.

A plecat pe Muntele Athos și acolo a rămas. Într-un interviu mai vechi pentru România, te iubesc, cel devenit monahul Daniil a mărturisit că actrița a fost împăcată cu plecarea lui. Și-a jertfit liniștea interioară, pentru ca fiului să-i fi bine.

„A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă”

„Mama a primit cu bărbăție decizia mea. Mama a fost împăcată că am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica, copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”, a explicat el.

„Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora”

Părintele Daniil mărturisește că Maica Domnului l-a dus în acel loc plin de sfințenie fără să caute prea multe răspunsuri la întrebări. Fără îndoieli, fără tulburări.

„Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului direct, fără tulburări, fără îndoieli. Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult. Deși decizia lui a fost șocantă pentru toți cei care l-au cunoscut.

„Și am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă”

„Am venit mirean. Aveam părul mai mic ca al tău. A crescut între timp… a crescut numai părul, din păcate. Deci n-a fost o ruptură… n-a fost. Poate a fost un pic neaşteptată pentru cei din jurul meu. Nu se aşteptau. Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora.

Îmi aduc aminte că era un prieten, un cunoscut, îmi spunea: Eu am fost în Halkidiki în vacanţă. Bravo, şi eu tot acolo mă duc… şi am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă. E ca o vacanţă aici într-adevăr. E mare dar pe care îl face Dumnezeu unui om să îi deschidă inima şi mintea să se apropie de monahism. Nu îl face multora.

„A-L Iubi pe Dumnezeu înseamnă a nu-ţi găsi odihna decât în Dumnezeu”

E mare, dar pe care îl face Dumnezeu unui om să îi deschidă inima şi mintea, să se apropie de monahism. Nu îl face multora. Şi din cauza asta suntem şi noi… avem de dat socoteală că ni s-a dat darul ăsta şi nu ştim ce să facem cu el. Călugărul trebuie să se sfinţească.

De aia vine aici. E simplu. Trebuie să înveţe să se cunoască pe sine însuşi şi să înveţe să îl iubească pe Dumnezeu. Şi aşa cum spune Sfântul Isaac Sirul, a-L Iubi pe Dumnezeu înseamnă a nu-ţi găsi odihna decât în Dumnezeu. Şi asta înseamnă sfinţenie. Călugărul trebuie să ajungă se sfinţească”, a povestit fiul Valeriei Seciu.

Traducător de excepție

În acest moment, părintele Daniil se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice Everghetinos (din gr., „Binefăcătoarea”). Pe 6 septembrie 2022, marea actriță Valeria Seciu a plecat la Ceruri. S-a așternut liniștea peste sufletul ei atât de tulburat de viață. Nu va mai fi singură, ci alături de marea ei iubire. De aici, de pe pământ, singurul lor fiu se va ruga pentru sufletul lor, cum nimeni nu o poate face vreodată…

Sursă foto: protv