Este băutura toamnei. Mustul este deosebit de gustos, dar și plin de vitamine și minerale, așadar valoarea energetică este crescută. Este recomandat persoanelor care suferă de anemie, sportivilor de performanță, dar și celor de vârsta a treia.
De ce să bei must chiar acum
Românii abia așteaptă să vină toamna ca să se bucure de un pahar mare de must. Este gustos, dar și sănătos. Are mai multe beneficii pentru organism. Uite ce spun nutriționiștii!
Mustul este un diuretic natural ideal pentru o cură de detoxificare a organismului. Este bun și pentru bolile de rinichi: ajută la eliminarea toxinelor și este în special bun pentru cei care se recuperează după o viroză puternică ori după boală. Bea o cană de must la fiecare masă principal!
Mustul este un suc de struguri în plin proces de fermentare și conține acid tartric, ce grăbește tranzitul intestinal. Așadar, dacă ai probleme cu constipația, mustul este o alegere foarte bună.
Must. Beneficii
Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre, în antioxidanţi, polifenoli, în vitamina C, vitaminele PP, B6, B1, B2, potasiu , calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru.
Prin stoarcere, odată cu eliminarea sâmburilor şi cojilor, o parte din aceşti nutrienţi se pierd. Mustul rezultat rămâne plin de vitamine şi minerale, stimulează activitatea limfatică, elimină radicalii liberi, susţine curăţarea organismului de toxine, inclusiv de metale grele şi minerale, întăreşte sistemul cardiovascular şi furnizează cantităţi însemnate de calciu, curăţând concomitent ficatul şi rinichii, hrănind sistemul nervos şi endocrin. De asemenea, are efect laxativ, accelerează tranzitul şi combate constipaţia.
- Atenție! Mustul rezultat este dulce, prin urmare bogat în zahăr şi în calorii. Un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 300 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi.
- Un alt dezavantaj este acela că strugurii nu sunt spălaţi înainte, putând ajunge în must diverse pesticide, azotaţi şi bacterii care dau disconfort abdominal, reflux gastroesofagian.
- De aceea, trebuie consumat cu moderaţie doar de persoanele sănătoase şi cu o greutate normală.
- Dacă aveţi aciditate gastrică, alergii la aditivi alimentari/îngrăşăminte/pesticide sau fluctuaţii glicemice, consultaţi un medic de specialitate înainte de a vă turna un pahar must.
- Nu beţi must imediat după masă sau în timpul mesei deoarece dacă rămâne blocat cu alte alimente, fermentează, scrie gorjonline.ro.
Premieră în televiziune. A venit cu cioara la show care știe să latre
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook