Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce să mâncăm usturoi? Condimentul este și un antibiotic puternic

De ce să mâncăm usturoi? Condimentul este și un antibiotic puternic
Ne place ustoroiul pentru că face mâncarea mai gustoasă. Puțini știu că acest condiment este și un antibiotic puternic. Este foarte bun la răceli, gripe și dureri în gât.

Usturoiul este unul dintre cele mai populare condimente, fiind, de asemenea, un antibiotic puternic, dar  și un reglator al  colesterol. Consumul de usturoi ca remediu nu exclude mersul la medic și medicamentele clasice.

Usturoiul, este o plantă originară din Asia Centrală, fiind una dintre cele mai populare condimente, timp de secole. De fapt, a fost una dintre primele culturi domesticite de om, de mai bine de 5.000 de ani.

Timp de secole usturoiul este folosit ca și condiment, dar în cățeii de usturoi se găsesc valoroase substanţe active: allia (care se transformă în alicilină când bulbii sunt zdrobiţi), uleiuri esenţiale, componente sulfuroase, germanium, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina B şi vitamina C.

Usturoiul este un antibiotic puternic

Usturoiul este un bun remediu în cazul răcelilor, gripelor, durerilor în gât. Stimulează sistemul imunitar al organismului, datorită componentele sale sulfuroase şi uleiurilor esentiale și este un bun antiseptic, antimicrobian şi antibacterian atât pentru un intern cât şi pentru cel extern.

Usturoiul este folosit în mod tradițional pentru combaterea infecțiilor respiratorii. Compușii aromatici din usturoi dilată vasele de sânge, relaxează circulația.

Sucul de usturoi proaspăt inhibă dezvoltarea fungiilor, fiind  utilizat ca tratament tipic pentru infecțiile cutanate și fungice ale pielii.

Multe studii recente au arătat că usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți funcția ficatului, esențială în reglarea colesterolului și a trigliceridelor, în organism. Totodată, usturoiul are un efect pozitiv asupra încetinirii și uneori chiar regresiei  aterosclerozei.

Cum se poate folosi usturoiul

Crud. Bulbii de usturoi sunt foarte apreciați  ca un accerelator  de aromă pentru carnea la grătar, tocană și multe alte preparate.

Uscat. Usturoiul uscat are o aromă mai blândă și poate fi folosit în același mod ca și bulbii de usturoi crud.

Murat. Cățeii de usturoi sunt adesea conservați  și consumati în acest mod, adesea in combinație  cu alte plante medicinale. Acest tip de preparat înmoaie textura și aroma usturoiului, păstrând în același timp proprietățile sale medicinale.

Pulbere. Cățeii  de usturoi uscatț pot fi găsiti într-o formă foarte  fină, adesea fiind  amestecați cu sare și alte mirodenii, pentru uz culinar.

Cataplasma. În ciuda mirosului său puternic, folosirea unui preparat din căței  de usturoi zdrobit este foarte eficient pentru tratarea acneei.

Ulei esențial. Uleiul esențial din usturoi s-a dovedit a fi eficient în scăderea tensiunii  arteriale și în  prevenirea formarii  plăcilor  arteriale.

Sirop. Aceasta este un preparat popular pentru ameliorarea tusei și a altor simptome de gripă.

Tinctură. Trei picături de tinctură din usturoi, diluată într-un pahar cu  apă caldă, pote ajuta la alungarea  gripei și poate trata infecțiile minore, precum și fungiile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre