Telefoanele și nici tabletele nu vor putea fi folosite în timpul orelor de curs, dar există și excepții. Iată despre ce este vorba.
Specialiștii au luat această hotărâre pentru ca elevii să fie atenți doar la ceea ce predau profesorii și să nu mai fie distrași de la cursuri. Interdicția va intra în vigoare în Olanda de anul viitor. În această țară, copiii se vor duce la ore doar cu caiete, cărți și pixuri în instituțiile de învățământ secundar. Directorii școlilor sunt obligați de Guvernul de la Haga să facă până în luna octombrie un regulament intern.
„Elevii se pot concentra mai puțin, iar performanțele scad”
”Există tot mai multe probe care arată că telefoanele mobile au un efect nociv în timpul cursurilor. Elevii se pot concentra mai puţin, iar performanţele lor scad”, potrivit unui comunicat al guvernului olandez. Telefoanele, tabletele sau ceasurile inteligente vor putea fi folosite în cazul unei urgențe medicale sau a altor probleme majore.
Ce spune ministrul educației din Olanda
Ministrul educației, Robert Djkgraaf, a dat o scrisoare camerei inferioare a parlamentului olandez în care speră ca odată cu această decizie copiii să învețe din ce în ce mai bine. ”Chiar dacă telefoanele mobile sunt aproape împletite cu viețile noastre, ele nu se folosesc în clasă.
Aici, elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și să aibă suficient spațiu pentru a învăța bine. Telefoanele mobile perturbă acest lucru, știm din cercetări științifice. Trebuie să-i protejăm de asta”, se arată în scrisoarea ministrului educației din Olanda, scrie Dutchreview.
Ce se va întâmpla cu școlile din România
În ceea ce îi privește pe elevii din România, Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un amendament la Legea Educației în luna aprilie. S-a menționat că elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial nu vor mai folosi telefoane mobile la școală.
De asemenea, se specifică că cine va încălca legea va avea telefonul confiscat de profesori. Nu s-a decis încă nimic pentru elevii de liceu. În amendament se mai specifică că alte lucruri interzise sunt armele, drogurile, fumatul, alcoolul, cărțile de joc de noroc sau obiectele contondente.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook