Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire: De ce unii oameni sunt mai des mușcați de țânțari decât alții!

Descoperire: De ce unii oameni sunt mai des mușcați de țânțari decât alții!
Vara ne bate la ușă și suntem îngroziți de momentul în care țânțarii ne vor invada spațiul. Ce e de făcut.

Potrivit specialiștilor, țânțarii nu atacă toate persoanele, fiind atrași de cei cu o anumită grupă sanguină. Cine trebuie să se ferească.

De ce unii oameni sunt mai des mușcați de țânțari decât alții. „Vinovată” este grupa sanguină

Obișnuiți să vă petreceți timpul liber în parcuri sau păduri? Vă întrebați de ce unii prieteni sunt liniștiți, în timp ce pe dumneavoastră v-au ciuruit țânțarii? Potrivit oamenilor de știință, aceste insecte se orientează mai mult către persoanele care au grupa de sânge 0. Sunt puțin cei care știu că cele care ne fac zilele amare sunt femelele, care obțin proteine din sângele oamenilor necesare pentru a produce ouăle. Iar atunci când își localizează prada, insectele sunt foarte atente la mirosuri.

Femeile însărcinate, preferatele țânțarilor

Pe de altă parte, specialiștii spun că femelele țânțar nu ratează nici o femeie însărcinată. Există și un motiv și anume faptul că temperatura abdomenului acestora este mult mai ridicată, lucru care le place țânțarilor.

De asemenea, insectele se duc imediat la cei care au consumat bere, fiind atrase de substanțele din care este făcută această băutură. Nu în ultimul rând, țânțarilor le place amestecul de transpirație cu bacterii care se găsește pe pielea unei persoane. Potrivit verywellhealth.com, aceasta ar fi explicația pentru care insectele ne mușcă mai ales de picioare și glezne.

Ce boli pot transmite

La prima vedere, ați crede că mușcătura de țânțari nu e deloc periculoasă. Nu e deloc așa, pentru că țânțarul poate transmite multe boli, iar cel mai periculos virus pe care îl poate transmite este West Nile, care provoacă boli grave și poate duce chiar la deces. Surprinzător însă, o proporție de 80% din persoanele care sunt infectate cu acest virus nu prezintă simptomatologie.

Pe de altă parte, această afecțiune debutează ca o gripă și vă puteți confrunta cu febră mare, dureri de cap și musculare, vărsături, erupții cutanate, frisoane. Dacă simțiți așa ceva, mergeți de urgență la medic. Cercetătorii spun că boala poate să apară într-un interval de cinci-șapte zile de când ați fost mușcat.

Alte boli transmise de țânțari sunt febra galbenă, febra dengue, encefalitele virale, filarioza limfatică, chikungunya, encefaluta La Crosse, febra Rift Valley, virusul Jamestown Canyon sau virusul Hare Snowshoe Hare.

Sursă foto: banatul azi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre