Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire stranie în Crișul Repede. Peștele cu dinți a băgat în alertă Garda de Mediu Bihor

Descoperire stranie în Crișul Repede. Peștele cu dinți a băgat în alertă Garda de Mediu Bihor
Specialiștii Gărzii de Mediu Bihor au dat drumul unei anchete după ce un pește piranha a fost găsit de un pescar în Crișul Repede.

Chiar dacă nu era viu, apariția peștelui piranha în apele Crișului Repede i-a pus pe gânduri pe specialiști.

Specialiștii sunt extrem de îngrijorați. Ce caută un pește piranha în Crișul Repede

Comisarilor de mediu le e frică că apariția peștelui piranha cu  burtă roșie s-ar datora cuiva care l-ar fi arunca în pârâul termal care curge în municipiu. Unde peștii pot supraviețui în voie. Peștele a fost descoperit în apropiere de Podul Centenarului, din Oradea, de pescarul Cătălin Prichici, un ecologist din Oradea. Acesta murise, probabil pentru că temperatura apei coborâse sub zece grade.

Garda de Mediu Bihor va începe să facă verificări în apele din zonă

Specialiștii speră să fi fost doar un accident. Dacă se repetă momentul și se vor mai găsi piranha, va fi o mare problemă, întrucât această specie este un real pericol pentru ecosistemul indigen. De aceea, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor au început să facă verificări pe pe cursul pârâului termal Peţa, în Oradea, unde se află specii specii protejate prin lege.

„Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen. Iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei. (…) Vom verifica să nu cumva să fi fost aruncaţi şi în Peţa. Căci aici ar avea condiţii de supravieţuire şi, fiind răpitori, ar face ravagii printre speciile indigene”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Cât de periculoși sunt peștii piranha

Potrivit specialiștilor, din cele mai mult de 20 de specii de piranha câte există, ea cu burtă roșie, a fost personajul principal al multor legende. Cât privește atacurile acestor pești asupra oamenilor, s-a întâmplat în bazinul Amazonului. Studiile au arătat că acești pești atacă cel mai mult în sezonul uscat.

Peștele, fiind un mare prădător cu fălci puternice și dinți ascuțiți este periculos în mod special pentru alți pești. Pe de altă parte, este foarte adevărat că un piranha care e flămând va mușca aproape orice, chiar și pe alți piranha.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre