Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai ușoară cină cu pui și orez la tigaie. În jumătate de oră, masa e servită

Cea mai ușoară cină cu pui și orez la tigaie. În jumătate de oră, masa e servită
Cea mai ușoară cină cu pui și orez la tigaie e gata în câteva minute. Această masă este o mâncare de confort, absolut perfectă, pentru că se poate păune în farfurii în numai jumătate de oră.

Carnea de pui alăturată unui pilaf de orez e o mâncare simplă ce ne duce, invariabil, în perioada copilăriei. Dincolo de gustul inconfundabil, e un preparat sănătos și hrănitor. Orezul este un ajutor digestiv natural și anti-inflamator. Acesta ajută în caz de probleme gastrointestinale, iar conținutul sau proteic este important pentru o stare bună a sănătății corpului uman. Mai mult decât atât, bogat în mangan, acesta ajută la stimularea sistemului imunitar, fiind un aliment de excepție.

Cele mai uzuale forme de orez

Când vine vorba de gătit, există mai multe soiuri populare ce pot fi folosite în diverse rețete.

Arborio: orez cu bob rotund, ce conține o cantitate mare de amidon, fiind potrivit pentru prepararea risotto-ului sau a bundincilor.

Basmati, Jasmine: sunt soiuri de orez cu bob lung, aromate. După fierbere, boabele de orez basmati rămân separate, în timp ce orezul jasmine devine pufos.

Orezul negru, violet sau roșu: soiuri cu bob mediu, care conțin antocianine, un tip de flavonoide cu proprietăți antioxidante. Au toate straturile de germeni și principiile nutriționale, la fel ca în cazul orezului brun.

Glutinos: acest tip de orez cu bob scurt devine foarte lipicios atunci când este gătit. În compoziția lui se găsește o componentă a amidonului numită amilopectină, în timp ce alte tipuri de orez conțin și amiloză.

Ingrediente pentru pui și orez la tigaie

8 pulpe mici de pui (pot fi cu piele și os)

2-3 linguri de ulei

sare și piper după gust

½ lingură de condimente după preferință

1 ceapă întreagă tăiată mărunt

4 căței de usturoi tăiați mărunt

un strop de vin alb – sau bulion

1,5 căni de orez

2,5 căni de bulion de legume nesărat

un strop de smântână de gătit – aproximativ 1/4 cană

pătrunjel pentru garnitură

Mod de preparare

Puiul se rumenește în puțin ulei, condimentat. Când este gata, scoateți carnea afară din tigaie, eliminați eventual un pic din ulei și sortați ceapa și căței de usturoi adăugând inclusiv un pic de vin alb sau bulion. În final adăugați orezul. Amestecați puneți deasupra carnea de pui rumenită în prealabil apoi completați cu restul ingredientelor lichide. Acoperiți cu un capac și lăsați să se gătească în jur de 15 minute. Serviți cald, cu pătrunjel tocat deasupra.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre