Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea orezului prăjit, o rețetă veche de 1500 de ani

Povestea orezului prăjit, o rețetă veche de 1500 de ani
Din toate mâncărurile chinezești, care, altfel, sunt foarte apreciate în toată lumea, orezul prăjit are și o sărbătoare internațională dedicată. În fiecare an, pe 20 septembrie, acest preparat e celebrat la nivel mondial.

Orezul prăjit poate fi pregătit în moduri diferite, folosind diferite ingrediente. Se prepară de obicei cu orez fiert, legume şi carne sau fructe de mare. Poate fi servit ca fel principal sau ca garnitură. A devenit foarte popular după 1850 când  restaurantele chinezeşti au devenit populare în Statele Unite, începând cu San Francisco, California, odată ce aici s-a mutat o populaţie impresionantă de chinezi.

În anii 1880, au început să se deschidă localuri chinezeşti în Regatul Unit, în special în Londra şi Liverpool, primele locuri în care ajungeau mai ales marinari şi studenţi chinezi.

Când a apărut orezul prăjit

Istoria gastronomiei  arată că rețeta de orez prăjit a fost inventată în timpul dinastiei Sui (589-618 d. Hr.), în orașul Yangzhou, în provincia estică Jiangsu.  Orezul prăjit Yangchow (Yangzhou) este încă standardul în ceea ce privește această rețetă. Orez pufos, servit cu carne de porc prăjită, creveți și mazăre. În restaurantele americano-chinezești, acest preparat – reper e numit „orez prăjit special”.

Rețetă de orez prăjit

Ingrediente: 200g orez, 2 ouă mici, 1 ceapă mică, o bucățică de morcov ( aprox. 100g), 2 căței de usturoi, un vârf de cuțit ghimbir măcinat sau proaspat, 2 linguri sos de soia, puțină sare, piper, ulei, câteva fire de ceapă verde

Mod de preparare: Pentru început se fierbe orașul. Se scurge bine, se trece printr-un jet de apă rece. Separat, ceapa tocată mărunt și morcovul se călesc, apoi se adaugă usturoiul și ghimbirul.

În final se adaugă orezul, se călesc în continuare toate ingredientele, 4 – 5  minute la foc potrivit. Apoi tragem orezul deoparte în tigaie și în mijloc punem puțin ulei, spargem două ouă și amestecăm rapid, cuprinzând treptat tot orezul din tigaie. Adăugăm în final și sosul de soia și mai lăsăm la călit câteva minute. Sarea se adaugă la final, după gust. Deasupra se adaugă ceapa verde tăiată fin și se amestecă.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre