Simona Ionescu / Redactor Șef

Chec opărit, cel mai pufos pe care l-ați mâncat. E vedetă de sărbătoarea Sfintei Marii, cu rețetă de pe vremea bunicii

Chec opărit, cel mai pufos pe care l-ați mâncat. E vedetă de sărbătoarea Sfintei Marii, cu rețetă de pe vremea bunicii
Mai sunt doar câteva zile și întreaga creștinătate o va sărbători cu cinste și evlavie pe Sfânta Maria. Un chec cu totul special e tot ce vă trebuie pentru a impresiona invitații.

De sărbătoarea Sfintei Marii, aveți nevoie de ceva cu totul și cu totul special pentru a petrece așa cum se cuvine. Ce spuneți de un chec opărit? O rețetă veche, dar delicioasă.

Ingredientele necesare

Ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti un asemenea chec delicios, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 9 ouă, 400 g zahăr, 400 g făină, 1 praf de sare, 150 ml apă, 1 lingură cu cacao, coajă de lămâie, 150 ml ulei, esență de vanilie, esență de rom, 1 plic cu praf de copt.

Mod de preparare

Puneți la foc mic o cratiță cu 400 g zahăr și 150 ml apă. Amestecați totul foarte bine și lăsați să fiarbă până când zahărul se va topi și se va obține un sirop. Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le veți pune într-un bol, alături de puțină sare și mixați până ce totul se va transforma într-o spumă.

Secretul celui mai bun chec opărit

Turnați peste acesta siropul. Într-un alt bol puneți gălbenușurile și 150 ml ulei, esența de vanilie, esența de rom și coaja de lămâie. Mixați foarte bine până când compoziția se va omogeniza foarte bine. Amestecați amestecul de gălbenușuri cu cel de albușuri și amestecați din nou, apoi adăugați 400 g făină și praful de copt.

Tăvile de chec se tapetează cu hârtie de copt

Turnați compoziția obținută într-o tavă (sau mai multe, depinde de caz) și  opriți puțin aluat care urmează să fie amestecat cu cacao. Tăvile se vor tapeta totdeauna cu hârtie de copt. Amestecați cacao în aluatul rămas cât mai bine pentru a nu rămâne cocoloașe. Compoziția aceasta se va pune peste cea din tavă. Se introduce în cuptor pentru 50 de minute. După ce va fi scos din cuptor, checul va fi lăsat să se răcească.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre