Vă puteţi gândi la reţeta aceasta de creveți crocanți ca la un aperitiv, sau puteţi să fiți ceva mai darnici(e) şi să pregătiţi mai mulţi creveţi, cât pentru o masă în sine. În acelaşi aluat puteţi prăji şi inele de calamari sau legume.
Ingrediente creveți crocanți:
200 g creveţi “tiger” cruzi sau prefierți, decorticaţi (se îndepărtează şi vinişoara neagră de pe spate)
ulei pentru prăjit
½ ceaşcă de faină
½ ceaşcă pesmet
Pentru aluat:
-2 linguri faină
-1 lingură mălai
-1 ou
-un vârf de cuţit praf de copt
-bere, sare, piper
Pentru sos:
-o căpăţână usturoi
-1 /2 linguriţă chili tocat
-ulei de măsline, apă minerală, sare
Mod de preparare:
Preparaţi aluatul cu minim o oră înainte. Oul se bate cu sare, se adăugă treptat faină, mălai şi apoi praful de copt. Se incorporează bere, cât să devină o pastă de consistență maionezei. Bateţi bine cu telul, presăraţi piper şi lăsăţi-l într-un bol la rece până vă apucaţi de prăjit.
Pentru sos, tăiaţi capătul cu rădăcini al căpăţânii de usturoi, fără să scoateţi căţeii din coajă. Puneţi căpăţâna de usturoi în cuptor la 180 grade, cca 20 de minute, până devine moale. Scoateţi căţeii din coajă (vor ieşi printr-o simplă apăsare) şi frecaţi-i cu chili şi sare. Incorporaţi uleiul treptat, cam o lingură, până obţineţi o cremă galben-roşiatică, pe care o subţiaţi –sau nu- după gust cu apă minerală.
Încingeţi ulei într-o cratiţă adâncă, preferabil un ceaun sau o tigaie wok. Pe un platou, amestecaţi faina cu pesmetul şi un vârf de sare. Creveţii se dau prin acest amestec, se scutură bine, apoi prin aluatul pregătit în avans şi se prăjesc 1-2 minute, până devin aurii la culoare şi crusta e crocantă uniform. E important să nu prăjiţi mai mult de 3-4 bucăţi în acelaşi timp şi să nu-i ţineţi în ulei mai mult decât e cazul, pentru că se vor usca şi îşi vor pierde savoarea.
Se scurg de ulei pe pat de şerveţele şi se dau la masă pe o farfurie preîncălzită, cu sosul de usturoi copt. Se acompaniază excelent cu o bere rece.
Prăjitură Duo. O delicioasă și aspectuoasă prăjitură cu două feluri de ciocolată
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook