Sos de usturoi cu pătrunjel, plin de vitamine

Sos de usturoi cu pătrunjel, plin de vitamine
Sos de pătrunjel verde cu usturoi, o combinație cu multe vitamine. Se prepară la rece în doar câteva secunde, iar frunzele de pătrunjel verde își păstrează toate elementele nutritive și vitaminele.

Sosul de pătrunjel verde cu usturoi poate fi un dressing pentru salate, un sos pentru paste, o cremă tartinabilă, topping pentru fripturi sau legume. Se face cât ai clipi.

Sos de pătrunjel și usturoi. Rețeta

Sosul de pătrunjel verde cu usturoi este ca un fel de mujdei cremos cu pătrunjel. O combinație foarte gustoasă pentru fripturi, legume, paste, pește, bruschette, marinade.

Ingrediente

  • 2 legături pătrunjel
  • 8 căței usturoi
  • 140 ml ulei măsline
  • jumătate de lămâie.

Mod de preparare

  • Se folosesc doar frunzele de pătrunjel, fără tijă, se toacă mărunt sau se folosește robotul de bucătărie.
  • Usturoiul se pisează sau se toacă mărunt și se amestecă cu pătrunjelul.
  • Se adaugă ulei și și sare, se amestecă.
  • Amestecul de pătrunjel și usturoi se pune într-un borcan, deasupra se pune uleiul, se închide ermetic și se poate păstra la frigider 2-3 săptămâni.
  • Unele gospodine pun în compoziție și frunze de ceapă verde.

Sos de pătrunjel și usturoi, plin de vitamine

O legatură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât 2 ouă

Pătrunjelul este o plantă medicinală, aliment şi condiment.

Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.

Conţinutul bogat de vitamina A şi C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral. Tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, antispastic, întăreşte sistemul imunitar.

Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea multor afecțiuni.

Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea plăgilor, înţepăturilor de insecte, în conjunctivite, ameliorează contuziile şi pigmentaţiile pielii şi înlătură durerile dentare.

Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât 2 ouă.


Echinacea, o plantă cu mari beneficii pentru organism

Cum se face salata de pătrunjel. Vitamina C la maxim

Recomandarile noastre