Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se prepară ceaiul rece de Sânziene, un leac cu adevărat miraculos

Cum se prepară ceaiul rece de Sânziene, un leac cu adevărat miraculos
Dincolo de valoarea simbolică și cu importanță creștină, florile Sânzienelor sunt foarte importante pentru sănătate. Culese în zi anume, acestea au beneficii majore pentru organism.  

Românii știu din moși strămoși că pe 24 iunie se culeg Sânzienele. Unele se fac cununi și se sfințesc la biserică, pentru a aduce noroc casei. Altele se usucă, în loc răcoros și ferit de lumina soarelui, pentru a face ceai din ele, cataplasme sau unguente, ulterior. Cea mai importantă proprietate a sânzienelor este cea de echilibrare a glandei tiroide, atât în caz de hipotiroidism, cât și în hipertiroidism.

Sânzienele conțin tanin, flavonizide, iridoide, acid citric, minerale, enzime. Au, deopotrivă, o puternică acțiune antiinflamatoare, analgezică, sedativă, cicatrizantă, antispastică. În plus, sunt depurative, ușor laxative. Sânzienele stimulează producerea și eliminarea bilei, detoxifică ficatul și pancreasul. Au efect energizant și tonic general.

Planta e de ajutor și în cazul tulburărilor de memorie, previne patologiile corzilor vocale și a limbii. În plus, menție sănătatea aparatului urinar și frumusețea pielii. Sânzienele reduc acumularea lichidelor în corp, au efect benefic pentru circulația sanguină și limfatică, purifică sângele și elimină acidului uric în exces.

Folosite extern, sânzienele vindecă o serie de probleme ale pielii, de la  furuncule, ulcerații, eczeme, până la râie, psoriazis.

Rețetă. Ceaiul rece de Sânziene

Conform Mariei Treban, fitoterapeut, ceaiul de sânziene se prepară fără fierbere. O lingură de flori uscate sau 3 – 4 linguri de flori proaspete se lasă să stea în 250 ml de apă rece, peste noapte (8 – 10 ore), vasul fiind acoperit. Dimineața se strecoară și se bea, întreaga cantitate, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înaintea micului dejun.

Recomandabil e să se țină această cură timp de 30 de zile, ceaiul fiind preparat, proaspăt în fiecare seară pentru a doua zi dimineață. Se mai recomandă o pauză de trei săptămâni între două cure, dacă se simte necesitatea continuării tratamentului. Amintim că în magazinele naturiste se găsesc și tinctură, capsule și unguent de sânziene.

Sursa foto: Pixabay / MargaretaG, Facebook / Geanina Jinaru-Doboș

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre