Nutriționiștii spun că majoritatea elementelor nutritive ale orezului se află în coji și acestea supraviețuisc doar în orezul brun. Aproape 90% din greutatea sa este constituită din proteine, carbohidrați, grăsimi, minerale și vitamina B.
Orezul brun nu constipă, așa că este recomandat persoanelor cu afecțiuni ale stomacului și colonului. Este mai bun decât orezul alb pentru că atenuează senzația de foame pentru mai mult timp.
Modul de preparare este foarte simplu. Se amestecă 3 căni de apă cu 2 căni de orez brun și se fierbe timp de 15 minute. La început, dați focul mare, iar când începe să clocotescă apa, reduceți la minim flacăra și acoperiți oala cu un capac. Adăugați sare după gust, iar dacă nu țineți dietă, puneți două linguri de ulei.
Ce trebuie să mai știți despre orezul brun
O cană de orez brun conține de două ori mai mult fosfor, magneziu, potasiu și fier decât o cană de orez alb.
Conține o cantitate de vitamina B1,B3 și B6 de până la 10 ori mai mare decât cel alb.
Un bol de orez brun gătit conține 206 calorii, în timp ce un bol de orez alb gătit are 216 calorii.
Orezul alb îl detronează pe cel brun la un singur capitol. Orezul brun conține și acizi fitici, care împiedică absorbția unor minerale esențiale. Orezul alb nu conține deloc acizi fitici, ceea ce înseamnă că toate mineralele pe care le conține sau sunt aduse din alte alimente sunt absorbite fără probleme de către organism.
Principalul avantaj al orezului brun este ca acest aliment menține nivelul glicemic în parametri normali, deci persoanele cu diabet îl pot consuma mult mai bine decât pe cel alb. De exemplu, o treime cană de orez gătit are circa 15 g carbohidrați, ceea ce reprezintă 1/3 din cantitatea recomandată pentru a fi consumată la o masă (45 g).
Orezul brun contribuie și la scăderea nivelului colesterolului „rău” (LDL) din sânge și sporește capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate.
Se recomandă servirea orezului alături de vegetale diverse, leguminoase precum fasolea roșie sau alte surse de proteine vegetale, respectiv animale și de grăsimi sănătoase.
Atenție, nu lăsați mult timp orezul gătit la temperatura camerei! Poate conduce la dezvoltarea unei bacterii (Bacillus cereus) producătoare de toxine care cauzează toxiinfecții alimentare. Dacă nu se poate servi imediat după preparare, este indicat ca acesta să fie răcit și refrigerat în maximum o oră.
Orezul poate fi refrigerat după preparare și încălzit ulterior la cuptor sau microunde, dar nu mai mult de o zi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook