Simona Ionescu / Redactor Șef

Gulaş de ciuperci, ca în Ardeal. Rețetă de post

Gulaş de ciuperci, ca în Ardeal. Rețetă de post
Gulașul de ciuperci este perfect pentru perioada postului și nu numai. Acest preparat este desosebit de aromat și gustos. Rețetă de post.

Ciuperci cu usturoi! O minunăție nu numai în zilele de post. Uite cum se face gulaşul de ciuperci în Ardeal!

Gulaş de ciuperci, ca în Ardeal. Rețetă de post

Puteți mânca pe săturate și cu plăcere și în zilele de post. Gospodinele noastre sunt pricepute și fac preparate sățioase și deosebit de gustoase și în zilele când nu se mănâncă ”de dulce”. Condimentele specifice dau o savoare aparte și o fac să fie una dintre cele mai apreciate mâncăruri în toată țara.

Ingrediente

  • 600 g de ciuperci (se pot folosi mai multe tipuri: champignon, hribi, ghebe);
  • 1 cățel usturoi;
  • 1 fir rozmarin;
  • 1 fir cimbru;
  • 5 fire pătrunjel;
  • 1 lingură ulei;
  • sare, piper negru;

Sos gulaș de ciuperci

  • 1 ardei roşu (aproximativ 150 gr);
  • 1/2 ceapă mică (cca 15 gr);
  • 1 cățel usturoi;
  • 1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce;
  • 1 linguriţă cu vârf pastă de roşii;
  • 1 linguriţă de oţet balsamic;
  • 1 priză zahăr;
  • 1 lingură ulei;
  • sare după gust.

Mod de preparare

  • Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet. Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat.
  • Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid. Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite.
  • Într-o oală, încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi. Se soteaza împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic.
  • Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se soteaza împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de la ciuperci şi se condimentează cu puţină sare.
  • Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se soteaza încă 1 minut.
  • Se adaugă sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute. Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguţă sau piure de cartofi. Sursa: folclor-romanesc.ro

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre