Simona Ionescu / Redactor Șef

Încercați acest preparat delicios, foarte popular în Afganistan: Rețeta Ashak

Încercați acest preparat delicios, foarte popular în Afganistan: Rețeta Ashak
Rețeta de față este una reinterpretată, foarte gustoasă și hrănitoare. Se servește, de obicei la mesele de sărbători sărbători sau la adunări speciale.

Rețeta Ashak este un preparat tradițional afgan, din găluște de aluat umplute cu praz și ceapă verde, și servite cu sos de roșii, și sos de iaurt cu mentă uscată.

Ingrediente pentru rețeta Ashak

Pentru aluat: 500 g faina alba

2 ouă

150 ml apă caldă

1 linguriță de sare

Pentru umplut: 300 g praz

2 legaturi ceapa verde

Pentru sos: 400 g carne de vită, tocată

200 g linte galbenă

3 buc. ceapa alba

2 căței de usturoi

7 condimente

Zafaron

Cardamon

Sare și piper

ulei de floarea soarelui

400 g bulion

Pentru servit: 2-3 căței de usturoi

300 g iaurt grecesc

1 legatura patrunjel

Cum preparăm rețeta Ashak

Făina se amestecă cu sarea, ouăle și apa caldă și se frământă un aluat ferm. Se înfășoară aluatul în folie și se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute. Se curăță, se spală și se toacă fin prazul și ceapa verde. Se amestecă cu sare, piper și 1 lingură de ulei.

Se curăță ceapa albă și 2 căței de usturoi și toacă mărunt. Se călesc în 3-4 linguri de ulei încins într-o tigaie. Se adaugă carnea de vită și se amestecă pentru o prăjire uniformă. Se adaugă lintea galbenă și puțină apă și se fierbe până când apa se evaporă. Apoi se adaugă bulionul, se condimentează cu sare, piper și restul condimentelor. Se mai adaugă 50 ml de apă și se fierbe timp de aproximativ 15 minute până când lichidul se evaporă.

Se modelează aluatul într-un rulou și se decupează bucăți mici din el. Se întind bucățile în foi subțiri, circulare și se pune la mijlocul lor câte o linguriță de praz cu ceapă verde. Se împachetează în semicercuri, ca la rețeta de colțunași, umectând marginile și aplatizându-le cu furculița. Umectați marginile cu apă, pliați și apăsați ferm.

Se pune apă la fiert cu sare și oțet iar când se atinge punctul de fierbere se scufundă colțunașii în apă. Se lasă să fiarbă 5 minute și se scot pe farfurii. Se acoperă cu un sos de iaurt cu usturoi, iar deasupra se așază sosul de carne cu linte și din nou puțin sos de iaurt cu usturoi. Se presară pătrunjel verde, tocat, pentu a servi această rețetă de Ashak.

Sursa: Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre