Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncarea de suflet a lui Ivan Patzaichin. Rețeta perfectă pentru Schimbarea la față a Domnului

Mâncarea de suflet a lui Ivan Patzaichin. Rețeta perfectă pentru Schimbarea la față a Domnului
Sărbătoarea Schimbării la față a Domnului de pe 6 august este momentul în care persoanele care țin Postul Sfintei Marii au dezlegare la pește. Ce spuneți de o rețetă extraordinară de pește, cum doar la lipoveni găsești? Acest preparat culinar a fost iubit de Ivan Patzaichin.

Crescut în Delta Dunării, Ivan Patzaichin a iubit mult un preparat din pește, perfect pentru sărbătoarea Schimbării la față: Malasolka. Rețeta e foarte simplă, dar fantastică.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o asemenea delicatesă, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg pește uscat și sărat (dar se poate pregăti și cu pește proaspăt, chiar și congelat), 8 cartofi mici, 3 cepe mici (opțional), ulei de floarea soarelui, mujdei de usturoi, oțet, sare.

Mod de preparare

Luați peștele sărat, puneți în apă pentru câteva ore și lăsați la zvântat la aer. Curățați cartofii, la fel procedați și cu cepele. Puneți apoi la fiert în apă cu ulei de floarea soarelui. Când cartofii sunt aproape gata, adăugați și peștele și lăsați să fiarbă la foc mic.

Cât timp ciorbița este la foc, pregătiți mujdeiul de usturoi. Decojiți cățeii de usturoi și pisați bine, apoi adăugați sare de mare și amestecați foarte bine până se transformă totul într-o pastă.

Se adaugă uleiul, puțin câte puțin, iar la final, puneți și puțin oțet și câteva linguri de ap minerală ca să fie mai gustos. Scoateți peștele pe un platou și puneți deasupra pătrunjel și mărar și, bineînțeles, mujdei de usturoi din belșug.

Beneficiile consumului de pește

Malasolca, rețeta perfectă pentru sărbătoarea Schimbării la față. Preparatul era iubit de Ivan Patzaichin. Sursă foto: discoverdobrogea.ro

Peștele este o parte importantă a dietei mediteraneene, despre care studiile au arătat că este cea mai bună dietă pentru sănătatea inimii. Consumul de pește oferă vitamine importante din grupul B, vitamina E, vitamina A și vitamina D, plus minerale precum calciu, zinc, fosfor, magneziu, fier, cupru, potasiu și seleniu.

Studiile arată că un consum regulat de pește poate reduce hipertensiunea arterială și scade riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, boala coronariană și moartea cardiacă subită.

De asemenea, poate preveni incidențele afecțiunilor conexe, cum ar fi accidentul vascular cerebral ischemic. Consumul de pește poate ajuta la combaterea depresiei și ADHD, plus reducerea șanselor de a dezvolta boala Alzheimer și demența mai târziu în viață.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre