Simona Ionescu / Redactor Șef

O rețetă surprinzătoare, de vară, de la chef Dorina Burlacu. Italienii o adoră

O rețetă surprinzătoare, de vară, de la chef Dorina Burlacu. Italienii o adoră
Maestru bucătar cu premii și recunoașteri internaționale, chef Dorina Burlacu este o româncă ce face cu adevărat istorie în gastronomia din Italia. Zilele acestea, vedeta bucătăriei italiene a dobândit o nouă recunoaștere internațională majoră. Este vorba de Harvard.

Chef Dorina Burlacu este un nume bine cunoscut în Italia, unde e de-a dreptul adorată pentru creativitatea ei în bucătărie și grija pentru hrana sănătoasă și sustenabilă. Cunoscută pentru reinterpretarea preparatelor, ea prezintă pe site-ul său o rețetă surprinzătoare, de vară, în care combină ingrediente pe care nu s-ar prea aștepta românii să le vadă în aceeași farfurie, mai ales că este vorba de „felul doi”.

Chef Dorina Burlacu tocmai a finalizat un program la Harvard

Recent, pentru activitatea sa, chef Dorina Burlacu a primit o nouă recunoaștere internațională, și anume de la Harvard Medical School. Interesată în a-i face pe oameni să mănânce în primul rând sănătos, ea tocmai a finalizat un program de sănătate, wellness și nutriție sustenabilă.

Risotto cu cremă de conopidă, căpșuni și firimituri de migdale

„O rețetă gourmet care mă bucură”, așa își prezintă chef Dorina Burlacu creația surprinzătoare. Risotto cu cremă de conopidă, căpșuni și firimituri de migdale este o explozie de arome cu materii prime simple de cea mai înaltă calitate, bogate în fibre și cu un indice glicemic scăzut.

Chef Dorina Burlacu
Chef Dorina Burlacu este o româncă ce face istorie în gastronomia italiană

„Datorită prezenței conopidei, scade indicele glicemic al orezului, evitând vârfurile glicemice care dăunează sănătății. Căpșunile, cu doar 27Kcal, sunt bogate în fibre și antioxidanți (antocianine și acid elagic), vitamina C și acid folic, contracarează îmbătrânirea, reduc riscul cardiovascular și îmbunătățesc nivelul de glucoză și grăsimi din sânge. Potrivit OMS, putem lua maximum 5 g de sare pe zi, deci 1 g pe masă. Această rețetă are 1 g de sare pe porție”, dezvăluie chef Dorina Burlacu.

Cum se prepară rețeta

Ingrediente:

150g orez carnaroli (n.r. – un orez italian cu bob mediu pentru risotto, cultivat în  provinciile Pavia, Novara și Vercelli din nordul Italiei), 150g conopidă fiartă, 150ml apă, 100g căpșuni, 10g migdale mărunțite, 20ml ulei de măsline extra virgin, 1-2g sare, 500 ml-550 ml supă de legume.

Procedură:

Prăjiți orezul într-o tigaie anti aderentă cu 10 ml ulei, dar aveți grijă să nu-l ardeți, deoarece se formează acrilamidă (o substanță toxică clasificată drept cancerigenă de tip 2A). Adăugați 1g de sare și continuați să gătiți, adăugând supa de legume puțin câte puțin.

Pentru crema de conopidă, amestecați conopida fiartă cu apa (150g conopida și 150ml apa), 1g sare și 10ml ulei de măsline extra virgin. Puneți deoparte câteva buchețele de conopidă pentru decor. Blendați o parte din căpșuni și tăiați-le pe celelalte după cum doriți, pentru decor.

Când orezul este gătit, adăugați sosul de conopidă. Serviți împărțind orezul în două farfurii, adăugând sosul de căpșuni și bucățile de conopidă și căpșuni deasupra. Decorați fiecare farfurie cu flori comestibile și migdale zdrobite.

Sursa: Chef Dorina Burlacu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre