Chef Dorina Burlacu este un maestru bucătar în Reggio Emilia, unul care scrie istorie în Italia. Românca este celebră pentru ceea ce reușește să pună în farfurii. Și, mai mult decât atât, a făcut ceva ce nu a îndrăznit niciun omolog italian: a reinventat rețete tradiționale.
E celebră pentru că a reinventat, de pildă, plăcinta Erbazzone, o rețetă clasică din Reggio Emilia, care, acum, poate fi savurată și de persoanele cu diabet și restricții alimentare. Aceasta e o plăcintă tradițională sărată și grasă, creată în anul 1900, în zona montană din Reggio Emilia și adoptată ca simbol al provinciei. De asemenea, a creat rețete de paste proaspete (tortellini, ravioli, tortelli), care respectă noile standarde recomandate de Ministerul Sănătății din Italia.
Cine este Dorinei Burlacu, maestrul bucătar care le reinventează italienilor rețetele
„A fost odată o fetiță, într-un mic sat din România, care visa să inoveze lumea gătitului și să-și desfășoare munca de bucătar cu responsabilitate: hrănind și făcând oamenii fericiți, nu numai prin gust, ci și prin dăruirea bunăstării. Acea fetiță am fost eu și după 30 de ani de cercetare continuă pot spune cu mândrie că am reușit!”, așa se prezintă chef Dorina Burlacu.
Chef Dorina Burlacu are 55 de ani. S-a născut în 1969, în comuna Brusturoasa, județul Bacău. „M-am născut într-un mic sat de munte din România, într-o familie care lucra în restaurant. Tatăl meu spera să nu devin bucătar ca el, ci să devin o artistă. Să zicem că am devenit artistă, dar la aragaz. Am absolvit Liceul de Artă, alegând specializarea în Filologie și Istoria Artei.
După alte experiențe în străinătate, în cele din urmă am ajuns în Italia. Mi se părea țara minunilor, mi se părea un vis să pot vizita Florența. Totul strălucea și imediat am decis să învăț bine italiana”, mai rememorează românca mândă de originile ei.
La vârsta de 23 de ani, s-a stabilit în Reggio Emilia, Italia, și, din acel moment, s-a dedicat trup și suflet artei culinare. A început să învețe arta gătitului. S-a înscris la cursuri susținute de bucătari celebri, inclusiv de Gualtiero Marchesi, considerat pionierul gastronomiei moderne în Italia. Apoi a urmat cursurile Accademiei di Nutrizione Culinaria, celebra școală din Bologna renumită pentru promovarea unei alimentații sănătoase.
Are un master în Nutriție Culinară și e pasionată de o abordare științifică și inovatoare a alimentelor sănătoase. În prezent, ea însăși ține cursuri universitare.
Bineînțeles, cât s-a instruit, avea nevoie și să se întrețină. S-a angajat. Evident, în bucătăriile restaurantelor. „La început am spălat vase și am făcut tot ce mi s-a spus să fac”, mărturisea aceasta într-un interviu radio. Abia după 25 de ani lumea gastronomiei italiene și-a dat seama că există Dorina Burlacu, că e o super femeie și că face istorie acolo.
A studiat zeci de ani cum poate schimba rețetele, ca să le facă mai sănătoase
Pentru ea, pandemia a fost încă o lecție de viață. A avut timp să studieze și mai mult cum să devină și mai responsabilă în legătură cu preparatele pe care le punea în farfurii. În acea perioadă a înțeles că putea schimba rețetele, făcându-le mai sănătoase, fără să piardă gustul și forma. Lecția ei a fost asta. Acum spune cu mâna pe inimă că are nevoie de câteva luni să creeze o rețetă care poate ajuta mulți oameni. Este foarte important, pentru că sunt multe persoane care suferă de diabet, de obezitate și de alte afecțiuni, iar acestea au nevoie de hrană adaptată.
Băcăuanca Dorina Burlacu a pornit de la zero și, după zeci de ani de muncă și de studii, i-a cucerit pe italieni cu rețetele ei în care folosește ingrediente cu indice glicemic scăzut.
Acum colaborează cu institute regionale de formare ca profesor, participând la diverse competiții naționale și internaționale cu rețetele sale inovatoare, dezvoltate împreună cu medici și nutriționiști. De asemenea, colaborează cu companii locale și naționale din sectorul alimentar.
5 stele de aur ale bucătăriei italiene
Pe site-ul său, chef Dorina Burlacu și-a expus toate cele 16 diplome. Una îi atestă competențele lingvistice italiene. Insistă să se vadă și asta, dincolo de premii și recunoașteri în domeniul gastronomiei și nutriției. Anul trecut, românca a reprezentat Italia la Săptămâna Bucătăriei de la Paris.
Tot în 2023 a fost distinsă, pentru al doilea an consecutiv, cu premiul „5 Stelle d’oro della Cucina Italiana” (5 stele de aur ale bucătăriei italiene), acordat de Asociația Bucătarilor Italieni și s-a clasat pe locul 8 la concursul televizat „Il Migliore Chef d’Italia” / „Cel mai bun bucătar din Italia”. A mai primit și „Medalia de aur pentru carieră”, în cadrul evenimentului anual organizat de Asociația Bucătarilor Italieni (Associazione Italiana Cuochi), „Cittadella del Gusto”.
Chef Dorina Burlacu: „Trebuie să învățăm să citim etichetele”
În prezent, chef Dorina Burlacu predă lecții de gastronomie și oferă consultanță celor care vor să lucreze sau să-și deschidă o afacere în domeniu.
A fost inclusă în prima clasă la nivel mondial a Școlii Internaționale de Vară de Gastronomie Științifică, organizată în vara 2023 de Universitatea din Parma în colaborare cu Universitatea din Barcelona.
Este, în continuare preocupată de integrarea celor mai noi descoperiri ale științei în gastronomie. La finele anului trecut, a fost singura româncă participantă la Cooking & Science World Congress. Evenimentul, organizat de Universitatea din Barcelona, a reunit oameni de știință și bucătari cu stele Michelin din întreaga lume, dând naștere unei mișcări care reunește peste 1300 de experți în diverse discipline, inclusiv chimie, fizică, știința alimentației, din 30 de țări. Scopul organizației din care face parte și românca este îmbunătățirea calității vieții oamenilor, printr-o alimentație corectă, care pleacă de la analiza și cunoașterea profundă a ceea ce mâncăm.
„Trebuie să învățăm citim etichetele produselor. Lumea nu știe ce cumpără. Nu întotdeauna un produs scump este mai bun. Un lucru foarte straniu: dulciurile au multă sare și mâncarea sărată are zahăr. E un contrasens!”, a punctat chef Dorina Burlacu într-un interviu.
Lecții și rețete gratuite, pentru bunăstarea oamenilor
În cadrul congresului din Barcelona, chef Dorina Burlacu a primit o altă diplomă importantă, care poartă semnătura a doi dintre cei mai importanți exponenți din lumea gastronomiei științifice: prof. Pere Castells, chimist, expert în Bucătărie și Știință la Universitatea din Barcelona și Davide Cassi, profesor de Fizica materiei la Universitatea din Parma.
Nu în ultimul rând ar fi de amintit două evenimente notabile în care a fost implicată Dorina Burlacu: a găsit pentru un eveniment Ferragamo, la Cannes (Franța) împreună cu chef-ul cu stele Michelin Luca Marchini, în 2018, iar peste trei ani a fost invitată să gătească, cu Canossa Events, o cină privată pentru Tomaso Trussardi.
Chef Dorina Burlacu are o activitate intensă de diseminare a alimentației corecte și sănătoase nu doar pentru om, dar și pentru mediu. Cu o abordare atipică, românca oferă sfaturi și rețete gratuite pe canalele sale de socializare, pentru a crește în rândul populației gradul de conștientizare a importanței unei alimentații sănătoase. Împreună cu jurnalista Miruna Cajvaneanu a realizat 10 cursuri online dedicate alimentației sănătoase și gastronomiei italiene pe platforma RoZoom Press.
Sursa foto: Instagram, www.dorinaburlacu.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook