Considerat cel mai tânăr chef din Italia cu o stea Michelin în portofoliu, primită în noiembrie, anul trecut, la numai 8 luni după ce a deschis ultimul său restaurat, chef Richard de la Chefi la cuțite 2024 tocmai a înregistrat un nou succes! A mai primit o stea Michelin pentru același restaurant. Ceremonia a avut loc ieri, iar marți seara tânărul chef a distribuit primele imagini.
„O zi foarte frumoasă. A doua stea Michelin în 2024”, a transmis chef Richard pe rețelele sociale.
El s-a filmat în fața restaurantului pe care este, deja, de șase luni, montată plăcuța roșie cu prima stea Michelin pe care a primit-o. Acum, va adăuga alături și a doua stea. Între timp și-a adjudecat și „Oscarul bucătarilor” din Italia, fiind considerat cel mai bun chef din întreaga peninsulă.
A învățat să gătească stând singur acasă
Cu o mamă româncă, care l-a crescut singură de la vârsta de 6 luni, și un tată libanez, chef Richard Anou Zaki a învățat să gătească de la vârsta de 8 ani, când rămânea singur acasă în timp ce mama sa mergea să lucreze într-o fabrică.
Originar din Piatra Neamț, a trăit în Italia de mic, cu mama sa. Cariera de bucătar și-a început-o în Londra, la Le Gavroche (primul restaurant din Anglia cu 3 stele Michelin).
Apoi a revenit în Italia și a lucrat la la Osteria Francescana din Modena, local clasat de două ori pe primul loc în lista celor mai bune 50 de restaurante din lume. În prezent, chef Richard Aboud Zaki are un restaurant cu două stele Michelin, un bar ramen (primul din regiunea Marche), o pizzerie deschisă într-un fost cinematograf și un bistro lângă mare, un brand specializat în burgeri smash.
Chef Richard a dus Masa Tăcerii și Coloana Infinitului în restaurantul său premiat
Retroscena, cel mai nou restaurant în care chef Richard Abou Zaki e asociat cu chef Pierpaolo Ferracuti, se găsește în Portro San Giorgio, o comună din provincia Fermo, regiunea Marche, Italia, cu o populație de 16.122 de locuitori și o suprafață de 8,58 km². Deschis anul trecut, restaurantul a primit prima stea Michelin la 8 luni de la inaugurare, iar acum o primește pe a doua. Aceasta este a treia stea Michelin din cariera celebrului jurat de la Chefi la cuțite 2024.
Faima restaurantului s-a dus deja în toate colțurile lumii. Oamenii vin să guste preparate uimitoare acelor celor doi chefi. Sunt impresionați în egală măsură de simbolurile rădăcinilor românești ale chef-ului cu nume atât de neromânesc.
La numai 27 de ani, Chef Richard Abou Zaki și-a pus amprenta pe decorarea localului care are un mobilier inspirat din operele majore ale părintelui sculpturii moderne, românul Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului.
Restaurantul Retroscena a fost singurul restaurant cu o stea Michelin deținut de un român în Peninsulă, iar de ieri este singurul cu două stele.
Localul are numai 7 mese, două la chef-table. „Am luat inspirația de la Coloana Infinitului a lui Brâncuși, ca să avem și ceva mai național”, a declarat chef Richard Abou Zaki într-un interviu, acum un an, pentru Observator.
Chef Richard de la Chefi la cuțite 2024 a primit a doua stea Michelin pentru Retroscena
Clientela restaurantului Retroscena, de ieri cu două stele Michelin la intrare, este formată din oameni pasionați de „haute cuisine”, adică preparate din ingrediente de cea mai înaltă calitate, într-o prezentare meticuloasă şi originală. Locurile sunt rezervate cu multe luni înainte. Acum un an, când a deschis, bunăoară, avea rezervări pe patru luni înainte.
În restaurant lucrează 9 bucătari, care gătesc pentru 18 clienți cât e capacitatea maximă. Meniul presupune 10 preparate diferite. Toate arată ca niște veritabile opere de artă, în care platingul e făcut cu pensata, cu o atenție milimetrică la fiecare detaliu.
Una din rețetele – semnătură ale restaurantului este Orez cu supă englezească, un desert unic cu „temperaturi, texturi și intensitate”, după cum este el prezentat pe rețelele sociale ale localului.
Ce servește la restaurantul cu 2 stele Michelin al lui chef Richard
Un alt preparat se numește Cocco Bello al Mare. „Gândiți-vă la eleganța dulceții, imaginați-vă marea, vara. Percepeți sarea iodată și trageți o stridie. Inovație care pornește de la o amintire din copilărie. Acesta este Cocco Bello al Mare. Nucă de cocos în variațiile sale: o stridie neobișnuită și fructul pasiunii. Toată lumea le cunoaște, dar nu toată lumea le-a experimentat împreună” – așa e prezentat acest fel.
View this post on Instagram
Meniul Labor Limae Vol.2 se încheie cu un fel de mâncare care reprezintă sinteza meniului în sine: un desert neconvențional, un prim fel cu intensitatea unui al doilea fel, surprinzător și învăluitor pe cerul gurii, pentru a încheia experiența meniului experimental din culise.
View this post on Instagram
Există și un pre-desert la acest meniu: supă de mandarine confiate, cu ghimbir, ulei de măsline, înghețată de dovleac și granita de migdale.
View this post on Instagram
În restaurant se mai servește confit de porumbel, paste sau noul orez Labor Limae gătit în morcov fermentat și suc de mere verzi și cremă ardei Crusco care îi conferă note oxidative.
View this post on Instagram
La baza preparatului se găsește paté de măsline negre condimentat și copt și, în final, bottarga mullet, care amplifică complexitatea gustului, amintind de notele marine.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook