Numele folosit de români, pilaf, provine din limba turcă – pilav. Termenul identic cu al nostru, este folosit și în dicționarele nord-americane, preluat tot din limba turcă.
Conform datelor istorice, orezul a început să fie cultivat inițial în zona Chinei, cu peste 13.000 de ani în urmă. Mai apoi a ajuns în India. Mult mai târziu, adică între 1.000 și 500 î. Hr și oamenii din Persia antică au început să cultive orez. Este de la sine înțeles că din aceeași perioadă există și cea dintâi rețetă de pilaf . Această cereală, orezul, s-a răspândit în curând și în alte părți ale Orientului Mijlociu, dar și în Asia Centrală și în Europa și Africa.
În anul 328 î. Hr, când Alexandru cel Mare a cucerit orașul Sogdian Samarkand, pe masă s-a aflat și pilaf de orez, când au sărbătorit victoria.
Nu în ultimul rând, amintim pe cunoscutul istoric culinar, K. T. Achaya, autorul unui dicționar de mâncare, care spune că unele dintre cele mai vechi mențiuni despre pilaf pot fi urmărite încă din textul epic al lui Mahabharata (încă din 400î. Hr).
Musulmanii au îmbogățit pilaful
Rețeta pilafului s-a îmbogățit odată cu sosirea musulmanilor în India (secolul al VII-lea). Aceștia au pus șofran în pilaf, dar și alte condimente. Așa s-a născut biryani, un fel de mâncare unde orezul, carnea și legumele formează straturi distincte. Curând, rețeta a fost preluată în Macedonia și a ajuns ulterior în Europa.
Se spune că cea mai veche rețetă documentată pentru pilaf provine de la cărturarul persan Avicenna (Ibn Sīnā) din secolul al X-lea. Acesta a scris mai multe cărți medicale, iar în aceste a dedicat spațiu important mâncării, prezentând și mai multe tipuri de pilaf. El a descris avantajele și dezavantajele fiecărui ingredient folosit. În timp, pilaful a devenit mâncare de bază în Orientul Mijlociu, cu variații și inovații. Iar în perioada Uniunii Sovietice, versiunile din Asia Centrală ale pilafului s-au răspândit în toate republicile sovietice, devenind o parte a bucătăriei sovietice comune.
Cum se prepară cea mai simplă rețetă de pilaf
Vă prezentăm o rețetă de bază pentru a realiza un pilaf delicios. După ce o stăpâniți, puteți fi cât se poate de creativi cu ea, adăugând ingrediente după plac.
Ingrediente: o cană de orez, trei căni de apă, o linguriță de unt, sare după gust
Preparare: Orezul se rumenește ușor în untul încins, într-o cratiță, mestecând astfel încât să nu se lipească. Imediat ce devine sticlos, se adaugă apa. Apoi se lasă la fiert, la foc mic, până scade. În final se adaugă sarea.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook