Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura episcopului, o pufoșenie delicioasă. Lejeră, gustoasă și aromată

Prăjitura episcopului, o pufoșenie delicioasă. Lejeră, gustoasă și aromată
Albușuri, bucățele de coajă confiată de portocale, ciocolată, nuci, alune de pădure și peste toate acestea o mare de dragoste. Rețeta perfectă pentru cel mai gustos și aromat desert: prăjitura episcopului.

Cu glazură albă, așezată peste un gem de caise amestecat cu lichior, prăjitura episcopului, gustoasă și aromată, face deliciul oricărui pofticios.

Ingredientele necesare

Potrivi savoriurbane.com, pentru a pregăti o asemenea bunătate, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 7 albușuri, 100 g zahăr, 1½ plicuri cu zahăr vanilat, 1 vârf de cuțit cu sare, 15 ml suc de portocale sau 7 ml suc de lămâie, proaspet stoarse.

Mai aveți nevoie de 125 g unt topit, 125 g făină și 250 g amestec de nuci, alune de pădure, ciocolată amăruie, coji confiate de portocale și lămâie, stafide, alte fructe uscate sau confiate. Dar și 150 g gem de caise, sucul stors de la o jumătate de portocală, 25 ml lichior de portocale. Pentru glazură vă sunt necesare 150 g zahăr pudră, ½ plic cu zahăr vanilat, 30 ml zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Începeți prin a prăji ușor fără ulei o mână de nuci și alune de pădure, apoi tocați 25 g coajă confiată de portocale, 50 g smochine și curmale. Puteți folosi ciocolată amăruie sau bucățele de ciocolată cu lapte, ambele fiind mărunțite folosind un cuțit.

Prăjitura episcopului, o pufoșenie gustoasă

Bateți albușurile spumă cu sare, iar când compoziția devine consistentă, adăugați și zahărul tos dar și cel vanilat. Continuați să bateți cu mixerul până când totul se transformă într-o spumă foarte tare. Peste această spumă se va turna făina și toate fructele confiate și nucile, dar și jumătate din untul topit și aromatizat cu coajă de lămâie sau portocală.

Răsturnați prăjitura pe un grilaj

Se amestecă foarte bine cu o spatulă, se pune preparatul în formă și se introduce la cuptorul încălzit la 170 de grade Celsius. Se lasă în jur de 40-45 de minute și se încearcă produsul folosind o scobitoare. Se răstoarnă prăjitura pe un grilaj de bucătărie. Încălziți puțin gemul de caise și amestecați cu puțin lichior de portocale. Nivelați stratul de gem cu o spatulă și lăsați să intre în prăjitură în jur de o oră.

Cum se pregătește glazura

Într-un castron puneți 150 g zahăr pudră, puțin zahăr vanilat și 50 ml suc de lămâie proaspăt. Amestecați bine cu mixerul. Glazura trebuie să fie puțin mai groasă ca o miere. Puneți glazura dintr-o singură mișcare peste prăjitură, nivelați bine. Lăsați 10-15 minute să se usuce și ornați prăjitura episcopului, presărând fulgi de migdale, ciocolată în mai multe culori și ce mai doriți. Lăsați la loc mai rece pentru câteva ore.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre