Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă de prăjitură tăvălită

Rețetă de prăjitură tăvălită
Cine nu își amintește cuburile de prăjitură îmbibate în ciocolată și trecute prin fulgi de nucă de cocos? Era gustul copilăriei, un „best of” preparat de bunicile de pretutindeni.

Pentru mulți, această prăjitură tăvălită prin nucă măcinată sau nucă de cocos este desertul copilăriei cu care ne delectam. O putem prepara în orice sezon pentru că ingredientele sunt simple și la îndemână și se găsesc în orice magazin alimentar.

Ingrediente pentru rețetă de prăjitură tăvălită

Pentru blat de pandișpan în tavă de 25/35 cm: 7 ouă, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de ulei, 7 linguri de făină, 1 praf de sare, 2 linguri nucă măcinată, 2 linguri nucă de cocos

Pentru sirop de ciocolată: 100 gr zahăr, 2 linguri cacao, 300 ml apă, 100 gr unt, 100 gr ciocolată cu lapte, 50 gr ciocolată amăruie, 2 lingurițe esență de rom

Pentru tăvălit cuburile de pandișpan: nucă de cocos, nucă măcinată

Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea blatului, se pornește cuptorul la 180 de grade. Se începe cu separare albușurilor de gălbenușuri. Peste albușuri se presară un praf de sare, apoi se bat bine cu mixerul până devin spumoase și lucioase. Se adaugă lingură cu lingură, zahărul și se continuă mixarea albușurilor până se obține acea bezea fermă.

În bezeaua de albușuri se încorporează, pe rând, gălbenușurile, amestecând de data aceasta cu o spatulă. Se amestecă compoziția de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a se menține pufoasă și aerată.

Se adaugă uleiul și din nou se amestecă lejer. Apoi se adaugă, pe rând, făina, nuca măcinată și nuca de cocos. Compoziția rezultată se întinde în tava tapetată la bază cu hârtie de copt. Se nivelează bine la suprafață și se dă tava la cuptor pentru 20-25 de minute, sau până pandișpanul trece testul scobitorii. Se lasă la temperat.

Preparare sirop de ciocolată

Într-un vas, se amestecă zahărul cu cacaua și se adaugă apa. Se pune vasul pe foc și se amestecă până se topește zahărul și se omogenizează siropul. Se adaugă untul, se lasă să se topească, apoi se adaugă ciocolata. Din nou se amestecă bine în vas până se topesc cele două tipuri de ciocolată și siropul este dens și uniform. Siropul de ciocolată trebuie să fie ușor cursiv, pentru a putea pătrunde în blatul de pandișpan porționat.

Cum se asamblează prăjitura tăvălită

După ce blatul de pandișpan este temperat, se răstoarnă pe un blat de lucru și se porționează în cuburi. Cu un bețișor de frigărui se ia fiecare cub de pandișpan și se trece prin siropul de ciocolată pentru câteva secunde. Apoi se pune cubul însiropat în vasul cu nucă măcinată și se tăvălește prin aceasta până se acoperă pe toată suprafața cu nucă.

O parte din bucățile de pandișpan însiropate cu ciocolată se vor tăvăli prin nuca clasică, iar o parte prin nuca de cocos.

Sursa: Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre