Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta secretă a celor mai crocanți cartofi la cuptor

Rețeta secretă a celor mai crocanți cartofi la cuptor
Acesta este un fel de mâncare franțuzească din cartofi tăiați în felii subțiri, amestecați în unt clarificat, sare și piper, și prăjiți la perfecție.

Rezultatul final are un exterior crocant și un strat interior moale. Am adăugat puțină brânză între straturi pentru un plus de savoare și puteți servi  prietenilor cei mai crocanți cartofi la cuptor.

Ingrediente (4-6 porții) pentru cei mai crocanți cartofi la cuptor

3 cartofi lungi și mari *russet)

200 grame de unt sau 13 linguri de unt

sare (grunjoasă) și piper

brânză parmezan, opțional

Mod de preparare

Adăugați untul într-o tigaie de fontă bine condimentată sau într-o tigaie antiaderentă rezistentă la cuptor, la foc mediu. Gătiți până se topește. După ce sfârâie, turnați-l într-un bol sau într-un pahar termorezistent. Lăsați-l să se răcească timp de 4-5 minute. Luați tigaia de pe foc.

Separat, tăiați cartofii în felii subțiri de 2-3 mm grosime, folosind o mandolină de bucătărie.

Untul va avea un sediment alb la fund (solidele din lapte).

Turnați untul peste cartofi, evitând sedimentul alb de la bază cratiței.

Asezonați cu un vârf mare de sare și piper. Se amestecă pentru a se acoperi.

Stropiți o parte din untul clarificat în tigaie.

Aranjați cartofii, mergând în spirală. După ce ați acoperit suprafața tigăii, presărați cu mai multă sare și piper. Opțional, radeți parmezan deasupra.

Repetați pasul anterior până când nu mai aveți cartofi. Vor rezulta mai multe straturi de cartofi, cel puțin trei.

Acoperiți cartofii cu hârtie pergament.

Așezați deasupra o tigaie, un mortar și un pisălog sau o greutate de grătar pentru a cântări cartofii.

Gătiți la foc mediu, pe aragaz, timp de 10-12 minute. Dacă untul începe să sfârâie prea repede, reduceți focul.

Încălziți cuptorul la 400°F sau 205°C.

Îndepărtați greutatea de pe cartofi, păstrați hârtia pergament. 11. Introduceți cartofii în cuptor timp de 35-45 de minute, îndepărtând hârtia pergament la jumătatea timpului.

Scoateți cartofii, așezați o farfurie mare de servire deasupra și întoarceți cartofii. Serviți imediat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carolina Gelen (@carolinagelen)

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre