Simona Ionescu / Redactor Șef

Simbol al abundenței, peștele este nelipsit din meniul de Buna Vestire. Rețeta de plachie de crap și saramură de șalău sunt două preparate care vor încânta atât membrii familiei cât și invitații.

Plachie de Crap, o minunăție în zi de sărbătoare

Pentru a pregăti o minunată plachie de crap, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de crap proaspăt (curățat și tăiat felii), 3 cepe mari, 2-3 roșii proaspete (sau 200 g roșii din conservă), 2 ardei grași (roșu și galben). Vă mai sunt necesari 3-4 căței de usturoi, 100 ml ulei, 100 ml vin alb sec, 1 linguriță cu boia dulce, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, sare și piper după gust.

Mod de preparare

Delicii de sărbătoare. Rețete gustoase pentru sărbătoarea Bunei Vestiri
Plachie de crap pentru masa de Buna Vestire

Spălați bine feliile de crap și îndepărtați excesul de apă tamponând cu un șervet. Presărați sare și piper și lăsați deoparte pentru un sfert de oră. Tocați ceapa mărunt și căliți în ulei într-o tigaie mare sau o cratiță, la foc mediu, până devine sticloasă.

Adăugați ardeii tăiați fâșii și usturoiul zdrobit și lăsați pe foc câteva minute, până se înmoaie. Puneți și roșiile tăiate cubulețe, apoi presărați boia și amestecați foarte bine. Lăsați sosul să fiarbă până începe să se lege.

Puteți coace plachia și la cuptor

Puneți feliile de crap peste sosul de legume, turnați vinul alb și completați cu apă cât să acopere peștele pe jumătate. Acoperiți cu un capac și lăsați totul să fiarbă la foc mic 20-25 de minute, până ce peștele devine fraged.

Dacă mai este nevoie, puneți sare și piper și presărați pătrunjel înainte de a servi. Pentru un gust deosebit, pregătiți și o mămăligă. Plachia se poate coace și la cuptor, după ce legumele sunt sotate.

Saramură de șalău pentru toate gusturile

Apreciată în zilele cu dezlegare la pește este și rețeta de saramura de șalău. Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 1 kg de șalău proaspăt (curățat și porționat), 2 roșii mari, 2 ardei iuți, 1 ardei gras. Mai sunt necesari 4-5 căței de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri cu sare grunjoasă, pentru saramură, piper negru măcinat, 2 linguri cu ulei pentru uns peștele.

Mod de preparare

Delicii de sărbătoare. Rețete gustoase pentru sărbătoarea Bunei Vestiri
Saramură de șalău, un deliciu pentru masa de sărbătoare

Spălați șalăul, tamponați cu un șervet și ungeți cu ulei, apoi presărați sare și piper pe ambele părți. Puneți pe grătar timp de câteva minute pentru fiecare parte, până capătă o crustă aurie. Dacă nu aveți grătar, prăjiți într-o tigaie.

Mod de preparare al saramurii

Puneți la fiert un litru de apă cu sare grunjoasă. Când apa clocotește, adăugați roșiile și ardeii întregi și lăsați să fiarbă câteva minute, până se înmoaie. Scoateți legumele și pasați folosind o furculiță. Adăugați usturoiul zdrobit și 2-3 linguri din apa în care au fiert, pentru a obține o saramură consistentă. Puneți peștele pe platou și turnați deasupra saramura fierbinte, apoi presărați sare, piper și pătrunjel tocat.

Sursă foto: tripadvisor.com, 7EST

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri